Kendinizi İnternetten Silmenin 5 Yolu!

Kendinizi İnternetten Silmenin 5 Yolu!

İnternet, deyim yerindeyse sonsuz bir okyanus gibi. Çoğumuz yıllardır bu okyanusta kürek çekiyor ve hemen her gün yeni pek çok detayla karşılaşıyoruz. Tabii bunları yaparken, ister istemez bizden de izler bırakıyoruz internette. Adımız, soyadımız, adresimiz, sevdiğimiz şeyler, alışveriş yaptığımız siteler, indirdiğimiz uygulamalar ve daha aklınıza gelebilecek pek çok şey… En basitinden, Google’da adınızı ve soyadınızı yazdığınızda bile sizle ilgili pek çok sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Emin olun, sizle ilgili internette pek çok detay var ve hatta bu bilgilerin hangi şirketlerin elinde olduğunu dahi bilmiyorsunuzdur. Öyle ya, yarın bir gün karşınıza bir reklam çıkıyorsa, emin olun sizin ilgi alanlarınızdan yola çıkılarak gösteriliyordur o reklam. Peki internetten kendinizi silebilir misiniz? Aslına bakarsanız bunu %100 yapamazsınız, ama büyük ölçüde görünmez olmak mümkün. Bunun için de bazı yöntemler var tabii ve bu yazımızda da size bunlardan bahsedeceğiz.

Kendinizi İnternetten Silmenin 5 Yolu!

1. Veri aracılarından kurtulmalısınız

Dünya çapında verileri toplayan ve bunları ticari amaçla kullanan pek çok farklı firma var. Örneğin, Acxiom, Equifax, Experian, Oracle ve Epsilon gibi isimlerden söz edebiliriz. Tabii bu firmalara e-mail araclığıyla ulaşabilir ve eğer ellerinde var ise verilerinizin silinmesi talebinde bulunabilirsiniz. Tabii onlar da size bu süreçler için çeşitli aşamalar sunabilir ve ek bilgi taleplerinde bulunabilir.

Eğer bu tip konularda pek bilginiz yoksa, dijital dünyada daha iyi hareket edebilmek için profesyonel bir danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz. Tabii bu, maddi harcama yapmanız gerektiği anlamını da taşıyor.

Eğer Avrupa’da GDPR yani General Data Protection Regulation kapsamında yer alıyorsanız, bu kuruluşa da e-mail göndererek bilgilerinizin kaldırılması konusunda yardım talep edebilirsiniz.

2. Google arama sonuçlarını güncelleme

Google’ın arama sonuçlarına doğrudan etki etmeniz çok zor, ancak sizle ilgili bilgi ve fotoğraf gibi verilerin yer aldığı websiteleriyle iletişime geçerek bilgilerinizin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Sonrasında, Google da arama sonuçlarını otomatik olarak düzenleyecektir. Zira mevcutta olmayan bilgiler, bir süre sonra Google arama sonuçlarından da kaldırılmış oluyor.

“Herhangi bir sitede, benimle ilgili bir bilgi var mıdır?” diye merak ediyorsanız, Google’da basit bir arama yapmanızda fayda var.

3. Tüm online hesaplarınızı silin

Evet, bu oldukça uzun bir süreç olabilir, ama etkili sonuçlar verebileceğini de söyleyebiliriz. Son yıllarda milyarlarca kullanıcı, sosyal medya platformlarından en az birkaç tanesini kullanıyor. Akıllara ilk gelen isimler, Facebook ve Twitter oluyor. Facebook’ta gündelik yaşamla ilgili durum paylaşımlarından fotoğraflara kadar pek çok detay paylaşabiliyorsunuz. Twitter ise, genellikle gündem takibi için ideal bir mikro blog sitesi. Tabii bunlara TikTok’tan Instagram’a, WhatsApp’tan Zoom’a kadar pek çok farklı platformu eklemek mümkün.

Baktığımızda, bu tip sosyal medya platformları için genellikle ayrı ayrı profiller oluşturuyor ve genelde aynı mail adreslerini kullanıyoruz. Öyleyse, öncelikle bu sosyal medya hesaplarını birer birer silmeliyiz. Dikkat edin, pek çok sosyal medya platformu, “Hesabını dondur” seçeneği de sunar. Bu, verilerinizin internette kalacağı anlamını taşır. Eğer görünmez olmak istiyorsanız, hesabınızı dondurmamalı, direkt olarak silmelisiniz.

Sonrasında da hesaplarınızda kullandığınız e-mail adresinizi silmelisiniz. Ne isim, ne fotoğraf… Adınıza hiçbir şey kalmamalı.

Tabii hesaplarınızı silmeden evvel, isterseniz “yedekleme” yaparak verilerinizi offline olarak da bilgisayarınızda depolayabilirsiniz. Pek çok sosyal medya platformu, size fotoğraf ve videolarınız da dahil olmak üzere verilerinizin yedeklerini sağlayabilir.

4. Sizden habersiz olarak, size zarar verdiğini düşündüğünüz içerikler varsa, bunların kaldırılması için yasal yollara başvurabilirsiniz

Evet, bunun için kanunlardan yararlanabilirsiniz. Bir fotoğrafınız sizden habersiz müstehcen bir sitede kullanılmış olabilir. Ya da sizin ağzınızdan çıkmış gibi bir cümle kullanılmış olabilir. Bu tip can sıkıcı detaylardan kurtulmak için hukuki yardım talep etmelisiniz.

Ayrıca örneğin, DeleteMe gibi bir servisten de yararlanabilirsiniz. Bu servis, sizle ilgili Google’da indekslenmiş ne kadar bilgi varsa hepsini bulup silebiliyor. Az evvel bahsettiğimiz arama sonuçlarının geliştirilmesi ve sizin görünmez hale gelmeniz için de iyi bir ortak olabilir. Tabii bunun da ücretli bir servis olduğunu ve kullanıcılara farklı ödeme planları sunduğunu söylemeliyiz. Detaylar için websitesine giderek kontrol edebilirsiniz.

5. Gelecek için önlemler alın

Aslına bakarsanız online bir dünyanın içinde yaşıyoruz ve önümüzdeki yıllarda internet gereksinimi çok daha ön planda olacak. Bu bağlamda, online hayattan kaçabilmek pek kolay değil. Çalıştığınız işlerden gündelik yaşantınızda talep edeceğiniz hizmetlere kadar pek çok noktada “kişisel bilgileriniz” ile ilgili talepler hep karşınıza çıkacaktır.

Her ne kadar ülkemizde de “Kişisel verilerin korunması kanunu” gibi koruyucu hamleler olsa da, çoğu kez kullanıcılar hatalar yapabiliyor ve pek çok bilgisini ister istemez paylaşabiliyor.

Bu sebeple de, yukarıda bahsettiğimiz pek çok detayı, kısa aralıklarla göz önünde bulundurmanızda ve zaman zaman internette sizinle ilgili bir bilgi var mı, kontrol etmenizde yarar var.

Eğer mutlaka bir sosyal medya platformu açmak istiyorsanız, kendinizle ilgili daha az bilgi verebilir ve daha az paylaşım yapabilirsiniz.

Örneğin, profil fotoğrafınızda kurgusal bir karaktere yer verebilir, ev adresiniz ve telefonunuz gibi bilgileri de paylaşmayabilirsiniz. Yakın arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz dışında, diğer kişilerden gelen arkadaşlık taleplerini geri çevirebilirsiniz. Gerek kendiniz gerekse de çevrenizle ilgili fotoğraf paylaşımları yapmayabilir; arkadaşlarınız ve aile üyelerinizin de sizle ilgili gönderiler paylaşmamasını, isim etiketlemesi yapmamasını rica edebilirsiniz. Sonuçta bu tip zorunluluklarınız bulunmuyor.

Öte yandan, sosyal medya platformlarının özel mesajlaşma servislerinin de o kadar gizli olmadığını, yazdığınız mesajlar ve yaptığınız paylaşımların da arşivlendiğini hatırlatmalıyız. Çok özel konularınız varsa, bunlar için dijital mecraları kullanmamalı, yüz yüze halletmeye önem göstermelisiniz.

Son bir hatırlatma olarak, akıllı telefonunuzdan tutun da akıllı televizyonunuzun kumandası bile akıllı sanal asistan servisleri sebebiyle zaman zaman sesinizi dinliyor. Özel konular konuşurken bu tip cihazların yakınlarında olmamaya da özen göstermenizde fayda var.

İlgili Haberler:

>> Yeni iOS Hatası iPhone’u Kullanılamaz Kılıyor! Verileriniz de Risk Altında Olabilir