Safari 15 Kullanıyorsanız Dikkat! Kişisel Bilgileriniz Çalınabilir!

Safari 15 Kullanıyorsanız Dikkat! Kişisel Bilgileriniz Çalınabilir!

Eğer Safari 15 kullanıyorsanız, şu an kişisel bilgileriniz ciddi bir tehditin pençesinde olabilir. Yapılan bir çalışma, tarayıcıda yer alan bir bug sebebiyle internet arama geçmişiniz ve Google profilinizin tehlikeli kişilerin eline geçebileceğini gösteriyor.

Apple’ın internet tarayıcısı Safari 15, şu an iOS, iPadOS 15 ve macOS 12 işletim sistemli cihazlarda kullanılabiliyor. Performanslı ve güvenli deneyimler sunmak amacıyla tasarlanan bu sürüm, görünüşe göre bayağı tehlikeli. Bünyesinde yer alan bir hata, kişisel bilgilerinizi açığa çıkarabilir.

The Verge’teki habere göre Safari 15’te birkaç sayfa açıp internette gezintiye çıktığınızda, bir bug, yani bir sistem hatası da otomatikman devreye giriyor. Bu yüzden de o esnada internette yaptıklarınızın büyük kısmı kayıt altına alınıyor. Hani “internet geçmişi” deriz ya, bu hata sayesinde yakın zamanda hangi internet sitelerine giriş yaptınız, bunlar listeleniyor ve başkaları tarafından da görülebiliyor. Hatta diyelim ki bir pencerede Google mail hesabınızı açtınız ve tarayıcıda login olarak hareket ediyorsunuz. O esnada farklı bir pencerede, farklı bir sitede geziniyorsanız, Google kullanıcı bilgileriniz de diğer sitelerle paylaşıma açık hale gelebiliyor.

Safari 15 Kullanıyorsanız Dikkat! Kişisel Bilgileriniz Çalınabilir!

Yetkililer, an itibarıyla bu sorunun üstesinden gelebilmek için herhangi bir yöntemin olmadığını ve Apple tarafından yeni bir düzenlemenin yayınlanması gerektiğini belirtiyor. Tabii bu süreçte PC’lerinizde Safari yerine farklı tarayıcılar da kullanabilirsiniz. iOS işletim sistemli mobil platformlar tarafında ise, işleriniz biraz daha zorlayıcı olabilir. Bildiğiniz gibi Apple, bu tarafta 3. parti üreticiler tarafından hazırlanan internet tarayıcılarına pek sıcak bakmıyor.

Belirtilenlere göre bu güvenlik açığı, 28 Kasım itibarıyla ortaya çıkarılmış, ancak bunun ortadan kaldırılması için henüz Apple’dan bir hamle gelmemiş. The Verge de konu hakkında Apple’a ulaşmaya çalıştıysa da henüz bir cevap alabilmiş değil.

Apple, çalışanlarından hatırlatma dozu aşısı olmalarını istiyor

The Verge’te yer verilen bilgilere göre Apple, çalışanlarına yeni bir e-mail göndererek, herkesin kovid hatırlatma dozu aşısını yaptırmasını istedi. Bildiğiniz gibi bu doz, yakın zamanda ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyada etkisini gösteren omicron varyantına karşı korunabilmek için önemli. Omicron, şu an en güncel varyant ve önceki varyantlara kıyasla çok hızlı bulaşabiliyor. Dolayısıyla şirket, hem ofis hem de mağazalarda çalışan personeli için hatırlatma dozunun yapılmasını talep ediyor.

İlgili Haberler:

>> Aşı Olmayan Giremez! Apple, Facebook ve Google Gibi Şirketlerden yeni Kovid Önlemleri