Siber Savaşlar Rusya ve Ukrayna Arasında Devam Ediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski

Siber savaşlar Rusya ve Ukrayna arasında tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle son dönemlerde iki ülkenin siber alanda çok büyük bir savaş verdikleri biliniyor.

Rusya çok hızlı bir şekilde Ukrayna ile ilgili karar aldı. 22 Şubat 2022 tarihinde Putin Ukrayna’da Rus ayrılıkçıları tanıdığını söyledi. Bunun üzerine resmi olarak işgal kararı verildi. Böylece Ukrayna’ya giriş yapıldı. Fakat bu durum sadece muharebe alanında devam etmedi.

Özellikle günümüz dünyasında siber alanda yaşanan savaşlar son derece büyük bir öneme sahip. Birçok ünlü hacker grubu Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın içerisinde yer alıyor. Mesela anonymous dünyaca ünlü bir hacker grubu ve şu anda Rusya’ya çeşitli siber saldırılar düzenliyor. Aynı zamanda bazı bilgisayar korsanları Rusya’yı savunmaya çalışıyor.

Siber savaş Rusya ve Ukrayna arasında büyüyor

Anonymous bağlantılı olan GNG grubu Ukrayna’yı desteklemeye başladı. Ayrıca Rusya merkezli bazı bankalara çeşitli siber saldırılar düzenleniyor. Bu saldırılar sonucunda çok büyük zararların verildiğini söyleyebiliriz. Özellikle Rusya hükümet sistemleri büyük saldırı altında.

Siber savaşlar Rusya

Hacker grupları içerisinde elbette tamamı Rusya’ya saldırmıyor. Aynı zamanda bazı hacker grupları Ukrayna’ya saldırılar düzenliyor. Özellikle Rusya destekli bazı grupların bu tür faaliyetler yürüttüğünü görüyoruz. Mesela bunlar içerisinde Conti büyük bir öneme sahip.

Siber alandaki savaş devam edecek

Küresel çapta siber savaşlar tüm hızıyla devam ediyor. Ne yazık ki bu savaşların uzun bir süre daha durmayacağını söylemek mümkün. Hacker grupları Ukrayna merkezli internet platformlarına saldırıyor. Aynı zamanda birçok grup Rusya’yı adeta internetten silmeye çalışıyor.

Zatoichi isimli bilgisayar korsanları grubu bilgi kirliliği yaymaya gayret gösteriyor. Böylece siber savaşa önemli ölçüde destek veriyorlar. Yaydıkları kirli bilgiler ile birlikte savaşı sabote etmeye çalışıyorlar. Bu durum en çok Rusya’nın işine yarıyor. Uzun bir süre daha bu tür siber saldırıların devam edeceği tahmin ediliyor. Konuyla ilgili gelişmeler geldikçe hızlı bir şekilde aktarmaya devam ediyoruz.

İlgili Haberler:

>> Twitter Güvenlik Modu Getiriyor: Siber Zorbalığa Karşı Büyük Adım

>> 2022 Yılı Güvenlik Tahminleri: Bu Yıl Siber Suçlarla Mücadele Yılı Olacak