ABD Türkiye’nin Uyguladığı Dijital Hizmet Vergisi Hakkında İnceleme Başlattı! Sonucunda Yeni Ek Yaptırımlar Doğabilir

1 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemizde devreye alınan Dijital Hizmet Vergisi Amerika Birleşik Devletleri yönetimini endişelendirmişe benziyor. 

Yapılan açıklamaya göre ABD; Hindistan, Brezilya, Türkiye, Endonezya, Avrupa Birliği ve beş AB ülkesinde dijital hizmet vergilerini araştıracak. ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) bugün, Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Hindistan, Endonezya, İtalya, İspanya, Türkiye ve ABD’de önerilen veya kabul edilen dijital hizmet vergileri hakkında bir soruşturma başlattığını açıkladı.

USTR, bu ülkelerdeki dijital hizmet vergisi rejimlerinin ABD merkezli teknoloji şirketlerini hedefleyebileceğinden ve 1974 Ticaret Yasası’nın 301. bölümü kapsamında işlem yapılabilir olabileceğinden endişe duyduğunu ifade ediyor.  

Bugünkü eylem USTR’nin Fransa’nın dijital hizmetler vergisinin ayrımcı olduğu ve Fransız lüks mallarına yüzde 100’e varan gümrük tarifeleri önerdiği Aralık 2019 kararını izliyor.

Dijital Hizmet Vergisi ABD Hükumetini Rahatsız Etti

USTR, 10 vergi planını değerlendirirken vergilerin ABD şirketlerine karşı ayrımcılık yapıp yapmadığı, geriye dönüklük ve mantıksız vergi politikasına odaklanacağını söyledi. Mantıksız vergi politikası ile ilgili olarak USTR, dijital hizmet vergilerinin ABD’ye ve uluslararası vergi sistemlerine yansıyan normlardan farklı türde vergilendirilmemesi görüşünü savunuyor. Bu yeni vergi ile teknoloji şirketlerinin ticari başarıları için cezalandırıldığını düşünüyor. Hizmet Vergisi

OECD, uluslar arası vergi kurallarında dijital firmalar tarafından ödenen vergi miktarını artıracak bir güncelleme konusunda yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varmak için 130’dan fazla ülke ile birlikte çalışıyor. Ancak, ABD büyük ölçüde anlaşmaya sıcak bakmıyor. Çünkü ABD müzakerenin sonlarına doğru uzlaşma yaklaşımındaki konumunu değiştirdi. OECD liderliğindeki süreçte uluslararası bir anlaşmaya varılırsa. Çoğu dijital hizmet vergisi benimsemiş olan ülkelerin vergilerini kaldırması ve yerine kararlaştırılan yaklaşımla değiştirmesi ABD tarafından bekleniyor.

Geçtiğimiz ay açıklanan rakamlara göre ülkemizde vergiye tabi firmaların Dijital Hizmet Vergisi konusundaki ilk ay hasılatı 67 milyon TL olarak açıklanmıştı. Vergi Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin ciroları üzerinden alınıyor. ABD hasılatların ülkeler tarafından teker teker açıklanmasının ardından harekete geçti. Ve ABD ‘nin bu yaklaşımı kendi şirketlerini korumak için inceleme ve yaptırım kozunu kullanacağı olarak yorumlanıyor.

İlgili Haberler

>> Dijital hizmet vergisi nedir? Bu vergiden bizler etkilenecek miyiz?

>> Dijital Hizmet Vergisi! İşte Yeni Verginin Tüm Detayları ve Avrupa Ülkeleriyle Karşılaştırma