Dijital Hizmet Vergisi ABD’yi Fena Kızdırdı: Gerilim Tırmanıyor

dijital hizmet vergisi

Türkiye’de alınan bir karar ile birlikte getirilen dijital hizmet vergisi ABD’yi hiç memnun etmedi. Konu ile ilgili büyük bir gerilim yaşanıyor. Hadi gelin merak edilen tüm ayrıntılara birlikte göz atalım.

Bilgisayar programları, reklamlar, oyunlar ve daha birçok alanda dijital hizmet vergisi ile ilgili bir kanun yürürlüğe girdi. Bu vergi ile birlikte teknoloji şirketlerinden yüzde 7,5 oranında vergi alınacağı ifade edildi. Böylece Facebook, Spotify, Netflix ve Google gibi şirketler vergi mükellefi konumuna geçti.

Bu durum elbette büyük teknoloji şirketlerinin hiç hoşuma gitmedi. Konuyla ilgili devam eden tartışmalara ABD dahil oldu. OECD liderliğinde 136 ülke yaklaşık olarak yüzde 15’lik küresel vergi için karar almıştı. Böylece teknoloji şirketleri daha fazla vergi ödemek zorunda kaldı. Özellikle son dönemlerde büyük teknoloji şirketlerine çok fazla vergi baskısı olduğunu görüyoruz.

Dijital hizmet vergisi tartışma yaratıyor

Yaşanan tüm bu vergi artışları ile birlikte yoğun tartışmalar başladı. ABD şu anda vergi ile ilgili bastırıyor. Türkiye de dahil olmak üzere İtalya, Brezilya ve İngiltere gibi ülkeler teknoloji şirketlerine dijital hizmet vergisi uygulamaya çalışıyor. Bu durum ABD için büyük bir sorun haline geldi. Yetkililer konuyla ilgili ayrımcılık nitelemesinde bulundu.

dijital hizmet vergisi

ABD Hazine Bakanlığı konu ile alakalı bazı çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar sonucunda dijital hizmet vergilerinin kaldırılması için yoğun talepte bulunacakları ifade edildi. Bu konuda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelere ek gümrük vergisi uygulanacağı söyleniyor. Böylece ABD somut bir karar almış oldu.

ABD bu vergiye karşılık misilleme yapacak

Ortaya çıkan son detaylara göre ABD bu yeni vergi ile ilgili karşı hamle yapma kararı aldı. Böylece ek gümrük vergisi getirilecek. Bu konuda ülkelerin dijital hizmet vergisinden vazgeçmesi amaçlanıyor. Ancak büyük teknoloji şirketleri ile ilgili tartışmalar sadece bunlardan ibaret değil.

Küresel çapta bu şirketlerin tekel olma çalışmaları mahkeme konusu oluyor. Kısacası önümüzdeki aylar gerilimli geçecek.

İlgili Haberler:

>> Teknoloji Şirketleri Vergi Kıskacına Alınıyor: Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak

>> Teknoloji Dünyası 9 TL Olan Dolar Karşısında Umutsuz: Fiyatlar Artıyor