Avrupa Birliği Sahte Haber Yayılımına Savaş Açtı! Facebook ve Twitter İlk Hedef!

Sosyal medyanın yaygınlaşmasının pek çok olumlu yanı var. Ancak, sahte haber yayılımının bu mecralar üzerinden çok kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi sosyal medyaya karşı bir takım tedbirleri de zorunlu kılıyor. Avrupa Birliği yetkilileri de bu konuda harekete geçti. İlk iş olarak da Facebook, Google ve Twitter’a çağrıda bulunuldu. Bu şirketler için artık işler eskisi gibi olmayacak!

Avrupa Birliği teknoloji devlerinden, Avrupalı kullanıcılar için sahte haber ile mücadelede daha faal olmalarını istedi. Çağrı AB Dış Politika Başkanı Josep Borrell ve AB Komisyonu Değerler ve Şeffafflık Başkan Yardımcısı Vera Jourova’dan geldi. İkili Facebook, Google ve Twitter’ın yanlış bilgileri açığa çıkarma konusundaki çalışmaları hakkında aylık raporlar hazırlaması gerektiğini söyledi.

Yetkililer sahte haber aracılığıyla Rusya ve Çin’in Avrupa’nın politikalarına etki edebileceğini düşünüyor. Ancak endişe duyulan tek konu bu değil. Covid-19 konusundaki yanıltıcı bilgiler ve aşı karşıtlığı mitleri ile insanların direkt olarak zarar görmesinden korkuluyor.

Jourova konuyla ilgili endişelerini “Dezenformasyon sadece demokrasilerimizin sağlığına değil, insanlarımızın da sağlığına zarar veriyor.” sözleri ile dile getirdi. Jourova ayrıca Tiktok’unda sahte haber ile mücadele için AB’nin Bilgilendirme Uygulama Kuralları’na katıldığını sözlerine ekledi. Facebook, Google, Mozilla ve Twitter bu uygulamanın daha önceden bir parçası haline gelmişti.

sahte haber

Sahte Haber ile Mücadeleye Tiktok da Dahil Oldu!

Tiktok bu kurallara tabi olarak reklamlarında gerçeği ve şeffaflığı teşvik edeceğini taahhüt etmiş oluyor. Aynı zamanda, sahte kimlikler ve botlara karşı politikalar geliştirmeyi ve araştırmacılara dezenformasyon girişimlerini incelemede yardımcı olmayı vadediyor.

TikTok bu uygulamanın bir parçası olarak aynı zamanda tüm dünyaya Çin yönetiminin etkisi altında olmadığını da bir nevi ispatlıyor. Bilindiği üzere Çinli teknoloji devi Huawei ABD tarafından Çin Hükümeti için casusluk faaliyetlerinde bulunmak ile suçlanmıştı. Sonrasında firmaya çok sayıda ambargo konmuş, şirketin ABD’li firmalar ile çalışması yasaklanmıştı. Ve bu yaptırımlar karşısında Huawei oldukça zor anlar yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor.

Facebook Gençlik Yıllarınızı Silmenize Yardımcı Olacak! Nasıl mı?

Huawei’nin başına gelenler düşünüldüğünde, Tiktok Avrupa’da faaliyetlerini sürdürmek için doğru bir yaklaşım benimsemiş görünüyor. Nede olsa sahte haber konusu ansızın Tiktok’un Çin yönetimi için casusluk yaptığı yönünde suçlamalara maruz kalmasına yol açabilir.