CIO’ların Yaptığı 10 Büyük Hata

Günümüzün rekabetçi ortamında CIO’larımızın omzuna düşen yük haddinden çok fazla. Bu kolay olmayan bu görevi icra ederken bazen hatalı kararlar alınabiliyor. Bu hatalı kararlar şirketlerin bilançolarına etki ediyor ve bazen de CIO’ların görevlerinin elinden alınmasına neden oluyor. BT organizasyonlarının yaptığı hataları birçok uzmana sorduk ve listenin en başındaki 10 hatayı sizler için derledik. İşte CIO’ların yaptığı 10 büyük hata:

1. İşe Yaramaz Kullanıcı Arayüzleri
Bir CIO olarak gerçekleştirdiğiniz yazılım projesinde dikkat edeceğiniz konulardan biri uygulamanın arayüzü olmalı. Yazılım ne kadar işlevsel olursa olsun çalışanlar tarafından kullanılamıyorsa hiçbir işe yaramaz. İşlevselliğin yanında kullanıcı deneyimlerini de göz ardı etmeyin.
2. Her Şeyi İçeride Çözemezsiniz
Uzman bir kadro kurmak her zaman şirket yararına olmayabilir. Günümüzde maliyetlerin önemi çok fazla ve çalıştıracağınız uzmanların şirketinize olan maliyetini düşünmek zorundasınız. Bazen uzman çalıştırmaktansa uzman çalıştıran firmalardan hizmet almak işinize gelebilir. Bu tarz bir seçeneğiniz olduğunu unutmayın!
3. Dar Sokaklarda Kaybolmayın
İş dünyasında teknolojinin önemi her geçen gün artıyor. İş modeliniz üzerinde teknolojiyi nasıl kullanacağınızı araştırırken geniş bir bakış açısıyla davranmalısınız. Eğer dar sokaklarda fazla vakit geçirirseniz iş işten geçmiş olabilir. Teferruatlara fazla takılmadan hedefe doğru sağlam adımlarla ilerlemelisiniz.CIO

4. Teknoloji Maliyetlerini Yanlış Hesaplamayın

Yolun başında teknoloji maliyetlerini hesaplarken şirket çalışanların maliyetlerinin yanı sıra müşteri maliyetlerini de hesaba katmalısınız. İleride müşterilerinize sunacağınız servislerin maliyetini de unutmayın. Planlarınızı kısa vadeli değil uzun vadeli yapmalı ve vade süresince uyacağınız bir harita çizmelisiniz.
5. Aşırı Defansif Olmayın
Gelişen teknolojik gelişmeler karşısında defansif olabilirsiniz fakat aşırı davranmamanızda fayda var. Bazen işi akışına bırakmanız daha iyi olabilir. Bu işi en iyi ben biliyorum derseniz baştan yanılgıya düşebilirsiniz.
6. Rekabeti Reddetmeyin
Eğer en iyisi biziz ve yaptığımız teknolojik yatırımlar sayesinde pazarda rakiplerimize göre daha üstün olacağız diyorsanız, rakiplerinize de bir göz atmanızda fayda var. Yaptığınız yatırımlar yerinde olabilir fakat pazarın akışı farklı yönde ise yatırımlarınızdan elde edeceğiz kar düşük seviyelerde kalacaktır. Bulunduğunuz pazarın dinamiklerini iyi takip etmeli ve rakiplerinize yakın olmalısınız.
7. Eski Sistemlerle Hizmete Devam Etmeyin
Eski nesil sistemler üzerinde uygulamalarınızı koşturmanız büyük sorunlara yol açabilir. Bu tarz sistemler ile sürekli sorunlarla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. Operasyonel risklerinizi, sistem büyüklüğünüzü ve iş akış süreçlerinizi hesaba katarak yol haritanızı çizmelisiniz.
8. Sürecin Bir Parçası Olmaktan Çekinmeyin
İş süreçlerini aksatacak çalışmalar yapmaktansa onlarla birlikte uyumlu çalışabilecek uygulamalar tasarlamalısınız. İş süreçlerinin aksaması geri dönülemeyecek zararlara yol açabilir.
9. Kötü Planlama, Zayıf İletişim, Zavallı Yürütme
Planlama, iletişim ve yürütme konularında hatasız davranmak için departman yöneticileriyle sık sık toplantılar yapıp görüş alış verişinde bulunmalısınız. Bu sayede şirketinizin iç dinamiklerinden haberdar olup dikkate alabilirsiniz.
10. Dereyi Görmeden Paçayı Sıvamayın
Her ne kadar planlarınıza sağdık kalsanız da başarıyı yakalamadan kemerleri gevşetmeyin. Sistemli çalışmanın meyvelerini er ya da geç alacaksınız. Bu konuda taviz verirseniz hüsrana uğrayabilirsiniz.