İngiltere Yapay Zeka Konusunda Çok Tartışılacak Bir Karar Verdi: Skynet Gerçek Olacak

ChatGPT Widget ile

İngiltere yapay zeka konusunda yeni bazı çalışmalara yer veriyor. Ancak bu işin yasal statüsü henüz tam olarak oturtulmuş değil. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesi olarak bilinen İngiltere yapay zeka konusunda yasal bazı statüler belirlemeye çalışıyor. Bu tür sistemlerin insan haklarından yoksun olması işin temel problemini oluşturuyor. Normal şartlarda bu tür sistemler insan olarak kabul edilmediği için ne yazık ki patent alamıyor.

Şimdi dikkatimizi Dr. Stephen Thaler isimli bir araştırmacıya çeviriyoruz. DABUS denilen yapay zeka sistemlerini geliştiren bu adam defalarca patent başvurusunda bulunmuştu. Ancak İngiltere mahkemesi yapay zeka yazılımı ile ilgili insan haklarından yoksun olduğu kararını verdi. Böylece yepyeni bir tartışma başladı.

İngiltere yapay zeka konusunda yasal tanımlara sahip değil

Avustralya Federal Mahkemesi geçtiğimiz günlerde yine benzer bir karar vermişti. Ancak onlar işi biraz daha yumuşattı. İngiltere tarafından yapay zekanın mucit olarak görülmeyeceği kararı verilirken Avustralya bunun tam tersini söyledi. Ancak onlar patent sahibi olarak DABUS’un geliştiricisi Dr. Stephen Thaler ismini kabul etti.

İngiltere yapay zeka

Birleşik Krallık Patent ve Fikri Mülkiyet Ofisi, Thaler ile ilgili kayıt sürecinden çıkarma kararı verdi. Böylece bu araştırmacı için temyiz mahkemesine başvurma hakkı ortaya çıktı. Yargıç Elisabeth Laing yapay zekanın sadece temel kişi haklarına sahip olabileceğini ifade etti. Ona göre patent almak tamamen yasal bir hak.

Yapay zeka sistemleri henüz yasal haklara sahip değil

ABD, Avustralya ve İngiltere gibi ülkeler henüz bu sistemler ile ilgili yeterli yasalara sahip değil. Hatta işin daha doğrusu bu ülkelerde yapay zeka ile ilgili yasal tanımlamalar bile yok. İşte tam da bu nedenle ABD ve birçok ülkede yapay zeka sistemleri yasal düzleme oturtulmaya çalışılıyor.

ABD mucit tanımı yaparken insanları ifade ediyor. İngiltere ise en fazla bu sistemleri mucit olarak kabul edebiliyor. Avustralya diğerlerine göre biraz daha yumuşak davranıyor diyebiliriz. Peki sizce yapay zeka insan olarak tanımlanmalı mı?

İlgili Haberler:

>> Teknoloji Bakanı Uçan Arabalar Konusunda Kesin Konuştu: Yeni Teknolojiler

>> Google Oyun ve Uygulama Akademisi ile teknoloji kariyerinin kapısı 2000 genç için aralanıyor