Kanser immünoterapi klinik araştırması umut vadediyor!

Kanser immünoterapi

Kanser immünoterapi üzerine yapılan klinik çalışmaları umut vermeye başladı. Kanser tedavisinde yeni yöntemler geliştirilebilir.

Yeni bir kanser immünoterapi formu, yapılan klinik çalışmalarda umut vadetmeye başladı. Tedavi, bir hastanın bağışıklık hücrelerinin kanserle savaşmasında yüzde 93 olumlu sonuç vermiş durumda. Ancak hala bu tedavi yönteminin yan etkileri araştırılıyor.

Bağışıklık sistemi normalde hastalıklarla savaşmak için tasarlanmış durumda. Ancak kanser hücrelerinin tespitten kaçmak için her türlü gizli hileyi kullanıyor.

Yeni bulunan CAR T-hücresi tedavisi, bağışıklık hücrelerini hastadan çıkarıyor. Daha sonra onları kanser hücresi ile değiştiriyor ve daha sonra vücuda geri enjekte ediyor. Bu yöntem sayesinde kanserli hücreler bir nevi manipüle ediliyor. Bunun uzun vadede nasıl bir tepki vereceği ise şimdilik merak konusu.

Kanser immünoterapi

CAR T-hücresi tedavisinin önceki klinik deneyleri, lösemi ve lenfoma gibi kan kanserlerine karşı başarılı olduğunu göstermişti. Bu son klinik çalışmanın da kanserle mücadelede büyük bir yol katetmesi bekleniyor.

Hastaların yüzde 93’ünün tedaviye olumlu yanıt verdiğini belirtmiştik. Hastaların yüzde 67’si ise birkaç hafta içinde tamamen remisyona girmiş. Bir yıl sonra yapılan takip muayeneleri yüzde 57’sinin hala remisyonda olduğunu ve genel sağkalımın yüzde 83 olduğunu gösteriyor.

Araştırma ile yakından ilgilenen Patrick Reagan, “Bu, hastalara umut verme potansiyeli olan önemli yeni bir terapi. Kemoterapi ve hedefe yönelik tedaviler sonrasında nükseden manto hücreli lenfoma hastalarında kötü prognoz ve sınırlı seçenekler var. Bu çalışmada görülen başarıdan oldukça memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Reagan ayrıca; “CAR T hücrelerinin yan etkileri, başka tıbbi sorunları olan bazı hastaların bu tedavileri almasını zorlaştırıyor.” diyor. Bu sorun üzerinde çalışacaklarını belirten Reagan, yeni tedavi yönteminin çok yakında daha fazla başarı göstereceğini belirtiyor.