Kanser Tedavisinde Teknoloji Yetersiz Kalıyor: Dünya Ekonomisi Ağır Darbe Alıyor

Kanser tedavisinde teknoloji

Kanser tedavisinde teknoloji yeteri kadar etki edemiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde 2020’de, 19 milyon 292 bin 789 kişiye kanser teşhisi konulurken, 9 milyon 958 bin 133 kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz günlerde dünyadaki en fazla ikinci ölüm nedeni olarak kayıtlara geçen kanser yalnızca şahısların değil, dünya ekonomisinin de etkileneceği bir sorun olarak ortaya kondu.

Bilim insanları bu defa yaptıkları araştırmalarda kanserin dünya ekonomisine etkisini hesapladılar. JAMA Oncology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kanser 2020 – 2050 yılları arasında dünya ekonomisine 25,2 trilyon dolara mâl olacak.

Kanser tedavisinde teknoloji yetersizliği ekonomiyi kötü etkiliyor

Bu mâliyeti yaratan koşullar hastalığın teşhis harcamalarıyla beraber hastaların işlerinden ayrılmak zorunda kalmaları ve tedavileri için yapılan harcamaları da kapsıyor. Öngörülen bu mâliyet kansere bir tedavi bulunmaması ve etkilediği birey sayısının azalmaması durumunda yaşanacak senaryo olacaktır.

Kanser tedavisinde teknoloji

Bilim insanları kanserin kişiler üzerindeki etkisinden sonra ekonomik etkisini araştırmış ve dünya ekonomisine 25,2 trilyon dolara mâl olacağını hesaplamıştı. Bunun ardından bu mâliyete en çok etki edecek kanser türleri de listelendi.

  • Trakeal, bronşiyal ve akciğer kanseri – %15,4
  • Kolon ve rektum kanseri – %10,9
  • Göğüs kanseri – %7,7
  • Karaciğer kanseri – %6,5
  • Lösemi – %6,3

Kanser maliyeti ülkelere paralel etki etmeyecek

Araştırmalara göre gelişmiş ülkelerde etkili olan daha çok yaşlıları etkisi altına alan karaciğer kanseriyken, Sahra Altı Afrika Bölgesi gibi daha gelişmemiş bölgelerde kadınların maruz kaldığı meme kanseri ve rahim ağzı kanseri yoğunlukta.

Kanser tedavisinde teknoloji yetersizliği bu tür hastalıkların giderek artmasına neden oluyor. Üstelik her geçen gün daha derin problemler bizleri bekliyor. Her ne kadar medikal alanda yaşanan gelişmeler katkı yaratsa bile yine de yazılım ve donanım teknolojisi yetersiz kalıyor.

İlgili Haberler:

>> Google Sağlık Hizmetlerine Yeni Bir Boyut Kazandıracak: Büyük Güncelleme Geldi

>> Yapay Zekâ tabanlı sağlık sigortacılığına TÜBİTAK desteği