Meteor Düştü! Trabzon, Artvin, Rize, Ardahan, Erzurum, Muş ve birçok doğu şehrimizde böyle görüntülendi!

Büyük bir meteor Dünya'ya

Bundan birkaç saat önce Trabzon’da yaşayan kişiler tarafından “Meteor Düştü!” etiketiyle sosyal medya üzerinden videolar paylaşılmaya başlandı.

Saat 20:30’da gökyüzünde görülen ışık topu Meteor düştü olarak yorumlandı. Trabzon Emniyeti yaptığı açıklamada Trabzon çevresinden görülen Işık topu ile ilgili ihbarlar aldıklarını beyan etti. Yeryüzü ile ilgili bir durum olmadığını söyleyen Trabzon Emniyeti gelişmeleri takip ettiğini söyledi.

Meteor Düştü! Trabzon, Artvin, Rize ve daha birçok ilden gözlendi

Aşağıdaki videodan Trabzon ve çevre illerden izlenen meteor düşme anını görebilrisiniz.

Aşağıdaki videoda geçtiğimiz dönemde Detroid’e düşen bir meteorun görüntüsü bulunmakta. Bugün Trabzon’da saat 20:30 civarında yaşanan olayla çok bezer bir görüntü.

Bu iki videoyu karşılaştırdığımızda Trabzon ve çevre illerden gözlenen ışık patlamasının bir meteor olduğunu görüyoruz.

Meteor Nedir?

Uzaydan yeryüzüne doğru hareketlenen veya uzayda bir yerden bir yere hareket halinde olan küçük kayalık veya metalik yapıdaki cisimlere verilen addır.

Meteoroidler asteroitlerden önemli ölçüde daha küçüktür ve boyutları küçük tanelerden bir metre genişliğindeki nesnelere kadar değişir. Küçük nesneler mikrometeoroid veya boşluk tozu olarak sınıflandırılır . Çoğu kuyruklu yıldız veya asteroit parçalarıyken, diğerleri Ay veya Mars gibi kütlelerden atılan çarpışma etkisi enkazlarıdır

Bir meteoroid, kuyruklu yıldız veya asteroit Dünya atmosferine tipik olarak 20 km / s’yi (72.000 km / s; 45.000 mph) aşan bir hızda girdiğinde, bu nesnenin aerodinamik ısıtması hem parlayan nesneden hem de sonrasında bıraktığı parlayan parçacıkların izi ile anlaşılabilir. Bu olaya meteor veya “kayan yıldız” denir. Saniyeler veya dakikalar arasında ve gökyüzünde aynı sabit noktadan kaynaklanıyor gibi görünen birçok meteor dizisine meteor yağmuru denir. Bu nesne, bir meteor olarak atmosferden geçişinden ablasyona dayanırsa ve zemine çarparsa, o zaman bir göktaşı olarak adlandırılır.

Her gün tahminen 25 milyon meteoroid, mikrometeoroid ve diğer uzay döküntüsü Dünya’nın atmosferine girmektedir. Her yıl atmosfere giren meteorların ağırlığının 15.000 ton olduğu tahmin edilmektedir. Bir meteor tarafından üretilen görünür ışık, meteoroidin kimyasal bileşimine ve atmosferdeki hareket hızına bağlı olarak çeşitli tonlar alabilir. Meteoroit katmanları aşınıp iyonlaştıkça, yayılan ışığın rengi minerallerin katmanlarına göre değişebilir. Meteorların renkleri, geçişinin yol açtığı aşırı ısıtılmış hava plazmasına karşı meteoroidin metalik içeriğinin göreli etkisine bağlıdır.

>> iPhone 11 2020 yılının İlk Üç Ayında En çok Satılan Telefon Oldu! Bakın Kaç Adet Satılmış?

Meteor Düştü