NASA açıkladı: SOHO 4 bininci kez kuyruklu yıldız görüntüledi

NASA kuyruklu yıldız görüntüledi

NASA kuyruklu yıldız görüntülendiğini açıkladı. NASA ve ESA’nın ortak teleskobu SOHO’nun görüntülediği bu kuyruklu yıldız, bu teleskop tarafından görüntülenen 4 bininci kuyruklu yıldız olarak kayıtlara geçti. 

NASA kuyruklu yıldız görüntüsünü yaptığı bir açıklama ile paylaştı. Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yaptığı açıklamada, gözlemin 15 Haziran günü Güneş ve Heliosferik Gözlemevi (SOHO / Solar Heliospheric Observatory) Teleskobu’nun halka açık kayıtlarını inceleyen bir gönüllü tarafından yapıldığını ifade etti. Kayıtları inceleyen gönüllü, bir kuyruklu yıldız tespit etti. Böylece keşif, SOHO teleskobu tarafından gözlenen 4 bininci kuyruklu yıldız oldu.

NASA kuyruklu yıldız kaydına ilişkin açıklamasında, kuyruklu yıldıza “SOHO-4000” isminin verildiğini belirtti. SOHO-4000’in, Güneş’e çok yaklaşan yörüngeler ile karakterize edilen Kreutz kuyruklu yıldız ailesine ait olduğu anlaşıldı. Aynı açıklamaya göre Kreutz kuyruklu yıldızlarının parçalanmış bir uydudan kalan parçalar olabileceği ifade edildi. Günberi konumunda Güneş’e çok yaklaşan parçalar yanarak yok olurken, kuyruklu yıldız görünümü aldığı biliniyor.

NASA kuyruklu yıldız kayıtlarına yenilerini ekliyor

SOHO’nun Güneş’e odaklı görüntüleme araçları sayesinde şimdiye kadar birçok Kreutz kuyruklu yıldızı görüntülendi. Teleskop, uzay hava tahminleri için Güneş’i inceleyerek veriler sunuyor.

Teleskop, NASA ile ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından geliştirilerek, 1995 yılında uzaya fırlatılmıştı. 25 yıldır SOHO, uzayın derinliklerinden dünyaya birbirinden farklı kayıtlar sunuyor. NASA tarafından kuyruklu yıldız kayıtlarına sık sık yenileri ekleniyor.

NASA ve ESA’nın ortak uydusu olan SOHO’nun kaydettiği görüntüler;

Kuyruklu yıldız nedir?

NASA kuyruklu yıldız görüntülerine yenilerini ekliyor. Peki kuyruklu yıldız nedir?

TÜBİTAK Bilim Genç dergisinde yayımlanan bir yazıya göre, kuyruklu yıldızlar şu şekilde ifade ediliyor; “Kuyruklu yıldızlar kütleçekimi ile Güneş’e bağlı gökcisimleridir. Ancak isimlerinin ima ettiğinin aksine yıldız değildir. Yıldızlar gibi kendi ışıklarını kendileri üretmez; gezegenler gibi onlar da Güneş’ten kendilerine gelen ışığı yansıtır.”

Kuyruklu yıldızlar buz, toz ve gazdan oluşur. Bileşimlerinin gezegenlere benzediği ama onlardan çok daha küçük olduğu biliniyor. Kuyruklu yıldızların çapları ortalama 750 metre ile 20 kilometre arasında değişiyor. Yörüngeleri elips şeklinde olan kuyruklu yıldızların, Güneş’e en yakın ve en uzak oldukları konumlar arasında çok büyük farklar bulunuyor. Güneş’in etrafında dolanma süreleri birkaç yıl ile birkaç milyon yıl arasında değişebiliyor. Küçük oldukları ve sadece Güneş’ten kendilerine ulaşan ışığı yansıttıkları için Güneş’ten uzak oldukları konumlarda görülmeleri zordur. NASA kuyruklu yıldız kayıtlarına baktığımızda da genellikle bunların, Güneş’e yakın konumda iken görüntülendiği anlaşılıyor. Kuyruklu yıldızlar Güneş’e yaklaştıkça üzerlerine düşen ışık miktarı arttığı için parlaklıkları da artar. Hatta bazı kuyruklu yıldızlar Güneş’e çok yaklaştıkları zaman gündüz vakti bile Dünya’dan görülebiliyor; en bilinenleri Halley, Chiron (Dünya’dan en sık gözlenen kuyruklu yıldız), Hale-Bopp ve Hyakutake. Ayrıca Chiron, Güneş etrafındaki bir turunu yaklaşık 51 senede tamamlıyor.

Kuyruklu yıldızları göktaşlarından ayıran özellik ise atmosferi. Güneş’e yaklaştıkça sıcaklıkları artan kuyruklu yıldızların, yüzeylerindeki katıların sıvı hale geçmeden doğrudan gaz haline geçmeye (süblimleşmeye) başlamasıyla çekirdeklerinin etrafında bir atmosfer oluşur. İşte bu atmosfer, kuyruklu yıldızları göktaşlarından ayıran en önemli özellik olarak ifade ediliyor. Kuyruklu yıldız ısındıkça atmosferi büyüyerek kuyruğa benzer bir şekle bürünür.