Teknoloji Beyni Küçültüyor İddiaları Bilim Dünyasında Tartışma Yarattı

Türkiye'de bu hastalık

Cambridge ve Tübingen üniversitelerinde çalışan bir grup bilim insanı teknoloji beyni küçültüyor iddialarını ortaya attı. Böylece çok büyük bir tartışma gündeme geldi. İşte konuyla alakalı merak edilen tüm detaylar.

300’den fazla fosilin vücut ve beyin büyüklüğü ölçümleri sonucunda ortaya çok ilginç sonuçlar çıktı. Bu sonuçlara bakıldığında ilk olarak iklime dikkat çekildi. Normal şartlarda türümüz soğuk bölgelerde daha iri yarı olabiliyor. Aynı şekilde vücut organlarında da büyüklük söz konusu.

Sıcak iklimlerde yaşayanlar ise biraz daha küçük boyutlu. Hem organların hem de vücudun daha küçük olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca beyin boyutunda da bazı dalgalanmalar yaşandı.

Teknoloji beyni küçültüyor iddiaları neye dayanıyor?

Bilim insanları iklim ile insan beyni arasında doğrudan ilişki bulamadı. Hem bedenimiz hem de beynimiz sürekli olarak büyümeye yatkın. 300’den fazla fosilin vücut ve beyin büyüklüğü üzerinden yapılan çalışmalar sonucunda beyin kütlesinin sürekli olarak büyüdüğü ifade edildi. Bu büyüme insanlık tarihi kadar eski.

Teknoloji konusunda da bazı yorumlar yapan bilim insanları duruma farklı açıdan baktı. Onlara göre teknolojik gelişmeler insanların hayatını kolaylaştırdı fakat beyin boyutunda sorunlar yarattı. İnsan beyni kullanıldıkça gelişiyor. Bilimsel çalışmalara göre elektronik cihazlar ne yazık ki beynin yapması gerekenleri kendi üzerine alıyor. Böylece beyin boyutunda büyüme ortaya çıkmıyor.

Bilim insanları beyin küçülmesinde çok eskilere işaret ediyor

Holosen döneminin başlangıcından bu yana insan beyninin küçüldüğü söyleniyor. İşin aslına bakacak olursak bu yaklaşık olarak 11 bin 600 yıl öncesi demek. İnsanların teknolojiyi kullanmaya başladığı günden bu yana beyin boyutunda küçülme meydana geldi.

Bu küçülme teknolojiye artan bağımlılık ile en üst seviyeye çıkabilir. Bilim insanları tarafından problem olarak görülen asıl konu da bu zaten. Onlara göre beynin küçülmesi teknoloji ile doğru orantılı. Sürekli olarak tehlike altında olan beyin strateji geliştirir ve büyümek zorunda kalır. Bu nedenle beynin kendi kendini kontrol edebileceği bir sistem büyük önem taşıyor. Peki siz bu konuda bilim insanlarına hak veriyor musunuz?

İlgili Haberler:

>> Samsung Galaxy M52 5G sertifikasını aldı: Yakında geliyor!

>> TL’nin Değer Kaybı Elektronik Ürün Fiyatlarına Nasıl Etki Ediyor