WhatsApp Kullanıcı Sözleşmesi Yeni Hali ile Şok Etti!

WhatsApp Kullanıcı Sözleşmesi Yeni Hali ile Şok Etti!

WhatsApp sözleşmesinin bilinmeyenleri
Google News Abone Ol

Duyurulan WhatsApp Kullanıcı Sözleşmesi, kullanıcılarını verilerini Facebook ile paylaşmazlarsa hesaplarını silmekle tehdit ediyor. Çok detaylı bir kullanıcı bilgisi paketinin toplanmasını da içeren bu yeni anlaşma yürürlüğe girdiğinde Facebook ve ortakları neredeyse her şeyimizi biliyor olacak.

İki milyar kullanıcı sayısını aşmış en popüler mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, kabul edilmesi zorunlu yeni bir kullanım sözleşmesini yayınladı. Bu anlaşma, ciddi birtakım bilgilerin Facebook ve ortakları ile paylaşılmasını da içeriyor. Kullanıcılar, uygulamadan gelen yeni bir bildirim ile bilgilendirildikleri bu sözleşmenin içerdiği bazı maddeleri okuduklarında adeta şok oldular. 8 Şubat 2021’de yürürlüğe gireceği belirtilen bu anlaşma ile ilgili “Bu tarihin ardından uygulamayı kullanmaya devam ederseniz yeni WhatsApp Kullanıcı Sözleşmesi’ni kabul etmiş sayılırsınız. Aksi takdirde Yardım Merkezi’nden hesabınızı silebilirsiniz.” İfadeleri yer aldı.

WhatsApp Kullanıcı Sözleşmesi’ni kabul etmeniz durumunda WhatsApp ve ortaklarıyla paylaşılacak veriler arasında “Şarj durumu, sinyal gücü, uygulama versiyonu, tarayıcı bilgileri, mobil ağ bağlantısı bilgisi (cep telefonu numarası, operatör ve ISP bilgisi), dil ve saat dilimi, IP adresi, cihazdaki işlemlerin bilgisi, tanımlayıcılar (aynı cihaza ve hesaba bağlı diğer Facebook’a ait uygulamalar hakkında tanımlamalar da dahil).” yer alıyor. Bu bilgileri paylaşmayı reddeden kullanıcıların ise uygulama hesabını ve uygulamayı kaldırması gerekecek.

Sadece silmek yetmiyor!

WhatsApp’tan bir sözcü konu ile ilgili bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada bu güncellemenin “İşletmelerin Facebook altyapısını kullanarak WhatsApp sohbetlerini depolamasına, yönetmesine imkân sağlamak amacına yönelik atılmış bir adım.” olduğunu söyledi.

Bu yeni sözleşmenin maddelerinden en az zararı görmek için uygulamayı sadece silmek de yeterli olmayacak. Servislerin daha önceden depolanmış ancak kullanılmayan bilgilerden de yararlanmasını istemeyen kullanıcıların Yardım Merkezi’nden hesabını sildiğinden emin olması gerekiyor ancak bu da yetersiz. Hesap silme işlemleri sırasında çıkan bilgilendirmede “Hesabınızı sildiğinizde, oluşturduğunuz gruplarla ilgili bilgileriniz veya gruplara gönderdiğiniz mesajların kopyaları gibi diğer kullanıcıların sahip olduğu bilgileri etkilemez.” ibaresi yer alıyor.

WhatsApp Kullanıcı Sözleşmesi neden isteniyor?

Tüm bu sinir bozucu süreci tetikleyen ise Apple’ın WhatsApp dahil iOS uygulama geliştiricilerinden topladıkları veriler hakkında detayları istemesi oldu. Apple Uygulama Mağazası’na göre WhatsApp, satın alımlar, finansal bilgi, konum, rehber, kullanıcı bilgisi, tanımlayıcılar, kullanım verileri ve sorun teşhislerini saklama hakkına sahip.

Sizce bu gelişmeler sadece malumun ilanı mı yoksa bir değişimin başlangıcı mı? WhatsApp bu kararından geri döner mi? Bu karar tercihlerinizi değiştirdi mi? Görüşlerinizi bizimle paylaşın.

İlgili haberler

>> Donald Trump Twitter Hesabı Tamamen Kapatıldı: ABD Başkanı’nın İşi Çok Zor!

>> ABD Sosyal Medya Yasası Nedeniyle Türkiye Misillemesi Yapacak: Yeni ABD Türkiye Gerilimi Başlıyor


CEVAP VER