Yükselen Siber Tehdit Dalgası: Kaspersky, 2024’te Siber Güvenliği Şekillendirecek Tehdit Ortamı İçgörülerini Paylaştı

Kaspersky uzmanları, Malezya’nın Kuala Lumpur kentinde düzenlenen 9. yıllık Siber Güvenlik Hafta Sonu – META 2024’te bölgedeki siber tehdit ortamının gelişimini tartıştı. BT Günlüğü ekibinden Genel Yayın Yönetmenimiz Ali Yavuz Şahin etkinliği yerinde takip etti.

Tartışmaların odak noktası, modern tehditlerin ölçeğini etkileyen yapay zeka gibi yeni ortaya çıkan teknoloji trendlerinin güvenliğiydi. Buna paralel olarak Orta Doğu, Afrika ve Asya’daki kritik altyapılardaki endüstriyel kontrol sistemlerini hedef alan tehditler de tartışıldı. Kaspersky’nin Siber Bağışıklık yaklaşımı, taviz verilmesi neredeyse imkansız olan ve potansiyel güvenlik açıklarının sayısını en aza indiren çözümler oluşturmanın bir yolu olarak merkezde yer aldı.

Türkiye’deki tehdit ortamına bakıldığında Kaspersky’nin telemetrisi, ülkedeki genel siber tehdit sayısının 2022’ye kıyasla 2023’te %5 arttığını gösterdi. Türkiye’deki tehdit manzarasını daha da incelersek, çevrimiçi bankacılık kimlik bilgilerini ve diğer bilgileri toplamak için tasarlanan bankacılık kötü amaçlı yazılım saldırıları ortaya çıktı.

Virüs bulaşmış makinelerden gelen hassas bilgilerin %18 oranında arttığını belirten araştırmacılar, kendilerini meşru bilgisayar programları olarak gizleyen ancak siber suçlular tarafından kötü amaçlı kod çalıştırmak için kullanılan truva atı saldırılarında da %9 oranında bir artış olduğunu ve sosyal mühendislik kullanan kimlik avı saldırılarında da %9 oranında bir artış olduğunu bildirdi. hassas bilgileri ifşa etmeleri için insanları kandırmak ve kandırmak.

Türkiye’de ayrıca açıklardan yararlanan saldırılarda %8’lik bir artış görüldü; bu tür saldırılar, sistemdeki belirli bir güvenlik açığından yararlanıyor.

Siber Tehdit Ortamı Günden Güne Genişliyor

Kaspersky’nin analizine göre web sayfalarındaki, e-postalardaki veya web hizmetlerindeki güvenlik açıklarından kaynaklanan çevrimiçi tehditler bölgede önemli ölçüde dalgalandı. Çevrimiçi tehditlerden en fazla etkilenen ülke Türkiye (%41,8) olurken, onu Kenya (%39,2), Katar (38,8) ve Güney Afrika (%35) izledi. Umman (%23,4) ve Mısır’da (%27,4) daha az kullanıcı etkilendi; bunu Suudi Arabistan (%29,9) ve Kuveyt (%30,8) takip etti.

“Siber güvenlik ortamı geliştikçe siber tehditler de çeşitlenmeye ve karmaşıklaşmaya devam ediyor. Bu eğilim özellikle yapay zeka gibi ileri teknolojilerin ortaya çıkması ve META bölgesinde artan jeopolitik ve ekonomik türbülans nedeniyle belirgindir. META Araştırma Merkezi Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) Direktörü Amin Hasbini, bu faktörlerin toplu olarak siber suçlardaki artışa ve siber saldırıların artan karmaşıklığına katkıda bulunduğunu söylüyor.siber tehdit Kaspersky 2024

İlgili Haberler

>> Google Kişisel Veriler İçin Uyardı: Sakın Paylaşmayın!