2022 Asgari Ücret Talebi Bakın Ne Kadar Oldu: Vatandaş Rahatlayabilir

2022 asgari ücret talebi

2022 asgari ücret talebi alınmaya başlandı. Bununla ilgili bazı rakamlar ortaya çıktı. Hadi gelin sivil toplum kuruluşlarının asgari ücret konusunda ne kadarlık bir öneride bulunduklarına birlikte bakalım.

Asgari ücret Türkiye’nin şu anda en büyük ana gündem maddelerinden bir tanesi. Bildiğiniz üzere döviz kurunun artması ile birlikte her şeye ciddi zamlar geliyor. Dolar şu sıralar 11 TL düzeyinde ve her geçen gün artıyor. Bununla doğru orantılı olarak birçok harcama kaleminde sert yükselişler görüyoruz.

Disk tarafından yapılan açıklamalarda asgari ücretin tüm bu nedenlerden dolayı net 5200 TL olması gerektiği söylendi. Ayrıca tüm ücretlerde 1000 TL iyileştirilme yapılması talebi dile getirildi. Hem yoksulluk sınırı hem de gıda fiyatlarının artışı bu sivil toplum kuruluşunu 5 bin 200 TL’lik asgari ücret önermeye teşvik etti.

2022 asgari ücret talebi beklentinin üstünde

Asgari ücret aslına bakacak olursak Avrupa ülkelerinde büyük bir öneme sahip değil. Bunun nedeni ise nüfusun çoğunluğunun asgari ücretin üzerinde ücret alması ile ilgili. Türkiye’de asgari ücret alan kişi sayısı yüzde 50 civarında. Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu rakam yüzde 10 seviyelerine kadar düşüyor.

2022 asgari ücret talebi

Türkiye’de ne yazık ki maaşlar yeterli düzeyde değil. Bu nedenle DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir açıklama yaptı ve mutlaka asgari ücretin 5200 TL düzeyine kadar çıkarılması gerektiğini söyledi. Ayrıca asgari ücret sonrasına uygulanan vergi diliminin mutlaka yüzde 10 seviyesinde olması gerektiği söylendi.

Asgari ücret yoksulluk sınırının altında

Türkiye’de açlık sınırı enflasyon ile birlikte giderek yükseliyor. Durum böyle olunca maaşlarda çeşitli yükseltme talepleri dile getiriliyor. 2022 yılı için belirlenecek olan asgari ücretler büyük bir tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Henüz hükümet kanadından konu ile ilgili net bir açıklama yapılmadı. Ancak beklenti en az 3400 TL asgari ücret noktasında birleşiyor. Peki sizce asgari ücret 2022 yılında ne kadar olmalı?

İlgili Haberler:

>> Kripto Paralarda Düşüş Durdurulamıyor: Boğaların Gözleri Yaşlı

>> Kripto Para Piyasalarında Bu Hafta Neler Yaşandı? (9 – 16 Kasım 2021)