Facebook’tan Uyarı: Çalışanlardan Firmaya Tepki Var

Facebook takipçi sayısı arttırma

Dublin ofisinden gelen iddialara göre Facebook’tan çalışanlarına tepki toplayan bir uyarı geldi. Firma, personeline “iş koşulları hakkında konuşmayın” diyerek susturmaya çalışıyor. 

Facebook, bir “gizlilik duvarı” oluşturmak için yöneticilerin İrlandalı çalışanlarını sessiz tutmasını bekliyor. Bunun sebebi personelin başbakan yardımcısı Leo Varadkar ile görüşmesine engel olmak. Aynı zamanda iddialar firmanın çalışanlarıyla ifşa etme anlaşmaları yaptığı yönünde.

Bununla birlikte firmanın içerik moderatörleri Facebook’un onları Varadkar ile yaptıkları görüşmeler hakkında uyardığını söyledi. Açıklama yapan personel, şirket ile imzaladıkları bir gizlilik anlaşmasını idda etmemeleri konusunda uyarı aldıklarını söyledi. Bu sebeple Dublin personelleri işleri hakkında ofis dışında konuşmalarının kendilerini disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya bırakacağını söylediler.

İrlanda’daki yüksek seviye sokak kısıtlamaları sebebiyle Dublin’e gönderilen moderatörler, işten çıkarılma korkusu yaşıyor. Bunun sebebi ise Varadkar ile konuşmamaları konusunda uyarılmış olmaları. Hatta bu sebeple çalışanlar konuşurlarsa işten atılmayacakları konusunda garanti beklentisi içinde.

Gazetecilerin öğrendiğine göre moderatörlerin şu an için sadece kısmi konuşma izni var. Şirket, konu hakkında çalışanların iş koşulları hakkında ya da farklı bir konuşmasının sorun olmayacağını söylüyor. Yalnız gizli bilgileri koruma kurallarını aşarlarsa bunun sorun teşkil edeceğini yine şirket hatırlatıyor.

Facebook’tan uyarı aldığını söyleyen çalışanlar bir mektup yayınladı

Ortak yayınlanan bir mektupta çalışanlar Facebook ve üçüncü parti firma Covalen’e sorular yöneltti. Sözleşmede yer alan yükümlülüklerin kopyasını isteyen çalışanlara firmalardan bir yanıt gelmedi.

Personeli temsil eden insan hakları avukatları, işçilerin ilk günden bu yana ifşa etmeme anlaşmasının bir kopyasını görmediklerini söyledi. Konu ile ilgili bir açıklama yapıldı. “Facebook, içerik moderatörlerinin başlangıç eğitiminin sonunda, materyallerin veya anlaşmaların kopyalarını sağlamadan bir gizlilik anlaşması imzalamalarını şart koşuyor.” ifadeleri açıklamada yer aldı.

Şikayetçi çalışanlar, Varadkar ile bir toplantı için anlaştı. Toplantıdan yalnızca birkaç gün önce yani 18 Ocak’ta çalışanlara bir uyarı geldi. Uyarıda, “Facebook için çalışan moderatörlerin ofis dışında çalışmalarıyla ilgili bir tartışmada bulunmasının disiplin suçu olarak değerlendirileceği” ifadesi yer aldı.

Facebook, bu personelin Covalen çatısı altında çalıştığı gerekçesiyle konuya itiraz ediyor. Konuyla ilgili, “Facebook’un kullanıcılarını ve onların bilgilerini korumak hakkında yükümlülükleri vardır.” hatırlatmasını yaptı.

Facebook sahte reklamlar

Moderatörler, kendilerinin “önemli iletişim çalışanları” olarak tanımlandırıldıklarını söylediler. Ne var ki bu tanımlamaya girmeyen moteratörler evlerinde kalırken yardıma muhtaç yakınları olan ancak bu tanıma giren moderatörlere bu izin verilmedi. Sadece salgının başladığı ilk iki ayda ofis üç farklı davaya konu oldu.

Bu durumun büyük bir sorun haline geldiği ve adeta bir arap saçına döndüğü açık. İçerik moderatörleri ve Facebook arasındaki salgın dönemi ile alakalı bu sorunlarda kısıtlamaların da büyük bir payı var. Sonuçta bu kısıtlamalarla birlikte dev firmanın işi çalışanlarının hayatlarından öne koyduğu açıklamalardan tahmin ediyoruz. Bu sıkıntılı durumla ilgili haberleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Diğer haberler:

>> Instagram Sert Kurallarla Geliyor: Bazı Hesaplar Kapanacak

>> Facebook, 2022 yılında akıllı saat üretmeyi planlıyor