ABD Yarı İletken Üretimi İçin 52 Milyar Dolarlık Plan Hazırladı

ABD kara listeye Çinli

ABD senatörleri 52 milyar dolar değerinde yarı iletken üretimi fonlamasını imzalamak üzere. Böylece Joe Biden’ın 50 milyar dolar civarı olduğu düşünülen planı artık yasallaşmak üzere.

Ortaya çıkan raporlara göre ABD’li dört senatörden oluşan bir grup önemli bir teklif hazırlığında. Buna göre, 52 milyar dolarlık çip endüstrisi destek önerisi muhtemelen ortaya çıkacak. Çip endüstrisi destek planı, Ar-Ge ve üretim finansmanını ve ulusal programların desteklenmesinden oluşuyor. 52 milyar dolarlık beş yıllık plan dünyadaki örneklerine göre bir nebze zayıf kalıyor. Güney Kore’nin benzer planına göre yatı iletken piyasası 10 yılda 450 milyar dolar hibe alacak.

ABD’deki çeşitli şirketler, küresel olarak kullanılan yongaların büyük çoğunluğunu tasarlıyor. Ne var ki üretim tarafında ABD’nin payı sadece %12. Biden hükümeti bu oranı yükseltmeyi amaçlıyor. Bu amaçla ortaya çıkan bu ve bunun gibi birçok destek haberi gelmeye devam ediyor. Ortaya çıkan taslak bir belge hibe hakkında bazı detayları gösterdi. Böylece planın beş yıllık bir süre içinde üretim ve Ar-Ge teşviklerine 39 milyar dolar ayıracağı tahmin ediliyor. Ayrıca, çeşitli ulusal programları uygulamak için 10,5 milyar dolar daha içermesi bekleniyor.

ABD yarı iletken üretimi için 100 milyar dolardan fazlasını ayıracak

Çip endüstrisini destekleyecek fon, Çin ile daha iyi rekabet etme amacını hedefliyor. Bu kapsamda ABD’de gerçekleşen araştırmaları desteklemek için 110 milyar dolarlık bir bütçe gözden çıkmış durumda. Aynı yasa tasarısı, bu yılki Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın yarı iletken gereksinimlerini de içeriyor. Savunma, otomotiv ve teknoloji sektörü için çip tedariğini amaçlayan bu destek ülke için büyük bir önem ihtiva ediyor.

Uzmanlar bu konuyla ilgili, ülkenin ekonomik ve ulusal güvence gerekçeleriyle bu plana başvurduğunu söylüyor. Bununla birlikte, ülke basınında çıkan haberler de ülkenin geleceği için bu hibenin hayati önem taşıdığı görüşünde birleşiyor. Ayrıca raporlarda Çin’in bu teknolojide tekel konumu korumak amacıyla 150 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı bilgisi de var.

Normal olarak ABD ve Avrupa gibi bölgelerde bu tarz yatırımlar yapıldığında bölge hükümetlerinden teşvikler gerçekleşir. Sonuçta, devletler bunun gibi stratejik bir konuda dev firmalara sık sık destek olurlar. Bu yüzden üretime ayrılan 39 milyar dolardan çoğu bu firmalara gidecek.

Diğer haberler:

>> Foxconn çip krizi konusunda oldukça karamsar: iPhone ve Galaxy telefonlar gecikebilir

>> Samsung Exynos 2200 İşlemci, AMD Üretimi bir GPU Kullanabilir