Ek Gümrük Vergisi Otomobil Fiyatlarını Arşa Çıkaracak

Ek gümrük vergisi

Ek gümrük vergisi ile birlikte otomobil fiyatlarının korkunç bir derecede artış göstermesi bekleniyor. Türkiye’de satılan elektrikli otomobillerin fiyatı önemli ölçüde değişecek.

Küresel çapta elektrikli otomobillere büyük bir yönelim var. Bu yönelimin en önemli nedenlerinden ilki daha çevreci olmaları. Elektrikli otomobillere baktığımızda Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin destek verdiğini görüyoruz. Böylece küresel ısınma az bile olsa önlenebilir.

Yaşanan tüm bu gelişmeler nedeniyle çevreci çözümlere büyük bir önem veriliyor. Elektrikli otomobiller bunun en kritik ayakları içerisinde yer alıyor. İşte tam da böyle bir ortamda Türkiye elektrikli otomobiller için ilave gümrük vergisi kararı aldı. Bu durum elektrikli otomobil fiyatlarının çok ciddi şekilde artış göstermesine neden oldu.

Ek gümrük vergisi büyük fiyat artışına neden oldu

Resmi gazetede yayımlanan karara baktığımızda ilave gümrük vergisinin elektrikli otomobiller ile ilgili olduğunu görüyoruz. Bazı otomobil modelleri bu ilave gümrük vergilerinden etkilenecek. BMW iX3 modeli ilave gümrük vergilerinden etkilenen araçlar içerisinde yer alıyor. Bu modelin fiyatı 2 milyon 599 bin 850 TL olacak.

Ek gümrük vergisi

Yeni ilave gümrük vergisi nedeniyle fiyatı artacak bir diğer araç ise Mini Cooper SE oldu. Bu aracın zamlı fiyatının 908 bin 20 TL olacağı tahmin ediliyor. Seres 3 ise en fazla fiyat artışına uğrayacak araçlar içerisinde yer alıyor. Bu otomobil modelinin zamlı tahmini fiyatı 1 milyon 12 bin TL olacak.

Yeni gelecek ek gümrük vergisi TOGG için hazırlık olabilir

Fiyatı en fazla artış göstermesi beklenen bir diğer otomobil modeli ise Subaru Solterra oldu. Bu aracın zamlı fiyatının 1 milyon 634 bin TL olması bekleniyor. Ek gümrük vergisi gördüğünüz üzere tüm araçlarda ciddi bir fiyat artışına neden olacak.

Konuyla ilgili bazı iddialar ortaya atıldı. Türkiye’nin yerli otomobili olarak bilinen TOGG için hazırlık yapıldığı ifade ediliyor. Diğer elektrikli araç modellerinin ilave gümrük vergileri ile satın alımı azaltılabilir. Böylece TOGG için pazar oluşturulma ihtimali var. Elbette bunlar sadece iddia boyutunda.

İlgili Haberler:

>> Tesla Elektrikli Otomobil Satışlarında Lider Konumunu Kaybetti: İşte Yeni Dev

>> Elektrikli Otomobilde Türkiye Ne Durumda? Sonuçlar İçler Acısı