Çin Microsoft Sunucularına Siber Saldırı Yapmakla Suçlanıyor

En zengin ülke

Batılı yönetimler Microsoft sunucularının Çin kaynaklı saldırı aldığını iddia ediyor. Özetle çok sayıda şirketi etkilediği söylenen iddialar olayın yılın başında gerçekleştiğini söylüyor.

Microsoft’a ait Exchange servisinin sunucularına yönelik saldırı tüm dünyadan 30 bin şirketi etkilemiş. Özellikle batılı güvenlik servisleri saldırının planlı bir casusluk hareketi olduğu düşüncesinde. Sonuç olarak bu yaşanan Çin’in siber saldırı yöneliminin arttığı konusunda endişelere yol açtı.

Çin Milli Güvenlik Bakanlığı batılı otoritelerin olay hakkında hedeflediği kurum oldu. Batılı otoriteler bu kurumu geniş casusluk faliyetleri ve “pervasız” olarak ifade edilen davranışlar yapmakla suçladı. Çin tarafı ise bu iddiaları kabul etmiyor. Bununla birlikte ülkeden gelen açıklamada her türlü siber suça karşı oldukları ifadesi yer aldı. Pekin’den gelen çağrı da bu davanın ciddiyetini gösteriyor. Batılı istihbarat yetkilileri, konuların daha önce gördüklerinden çok daha ciddi olduğunu söylüyor.

Yaşanan olaylar Ocak ayına kadar dayanıyor. Olaylar ilk olarak Hafnium isimli Çin bağlantısı olduğu düşünülen bir grubun Microsoft Exchange’deki güvenlik açığını suistimal etmesiyle başladı. Kötü niyetli kişiler, sistemde her zaman erişime açık arka kapılar oluşturdular.

Saldırganlar Cyberpunk ve Witcher öncesinde bazı verileri paylaştı

Batılı hükumetler Microsoft sunucularına gerçekleşen saldırılar için Çin yetkililerini suçladı

Batılı hükumetlerin olaylar hakkında odağında Çin Milli Güvenlik Bakanlığı vardı. Özetle batı tarafı Çin kurumunun bilgisayar korsanlarını kiralık kullandığını düşünüyor ve bu bağlantının sonlanmasını istiyor.

İngiltere Dış İşleri Bakanlığı, Çin hükumetinin pervasız kampanyasını sona erdirmek için tekrarlanan çağrıları görmezden geldiğini söyledi. Beyaz Saray ise siber faaliyetleri nedeniyle Çin’e karşı ek eylemlerde bulunma hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Avrupa Birliği de benzer görüş bildiren oluşumlar arasındaydı. Onlar da iddia ettikleri yapının kurumlar ve özel şirketler için güvenlik riski ve ekonomik kayıp yarattığını ifade etti.

Çin’in iddia edilen davranışlarından şikayet eden tek kurumlar ise bunlar olmadı. Japonya, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda da NATO önderliğindeki dayanışma bildirisine dahil oldu. Ne var ki Çin hakkında henüz bir yaptırım çalışması bulunmuyor. Ancak, SolarWinds olayından sorumlu tutulan Rusya için bazı yaptırımlar hayata geçti. Uzmanlar bunun nedenini Çin’in uluslararası yaptırımlara karşı daha hassas olmasına bağladı.

Diğer haberler:

>> Bu Altcoin Ağustos Ayında Sert Yükseliş Yakalayabilir: Beklenti Çok Yüksek

>> Ülkelerin Aşı Olma Oranları Açıklandı: Türkiye Kaçıncı Sırada