Fidye yazılımı Fransız hastanenin belini büktü!

Fidye yazılımı Fransız hastanenin beli büktü. Fidye virüsü yüzünden hastanede tam 6.000 adet bilgisayar kullanılmaz hale geldi.

Windows’u hedef alan ve bir dönem dünyayı çalkalayan fidye virüsü bu sefer Fransa’da baş gösterdi. Bir Fransız hastanesinde, 6.000 bilgisayarın kilitlenmesine neden olduğu bildirilen bir fidye yazılımı saldırısı yaşandı.

Le Monde’ye göre; Rouen Centre Hospitalier Universitaire (CHU), geçen haftaki saldırı sırasında bilgisayarlı kayıt tutma yerine kalem ve kağıda geri dönmek zorunda kaldı.

Hastanenin açıklamasına göre; 15 Kasım Cuma günü yerel saatle 19:00 civarında gerçekleşen saldırı yüzünden çoğu iş uygulamasına erişilemedi. Bu virüs ayırca bazı iş istasyonlarına da bulaştı.

Fidye saldırısı

RSA Security’in baş teknik sorumlusu Zulfikar Ramzan, fidye yazılımının artan popülaritesi için dijital dönüşümü suçladı. Ramzan; “Dijital dönüşüm, birçok fayda sağlasa da, kuruluşlar bu dijital teknolojilere güvendile ancak dijitalleşme veri kaybı sorunu yaşıyor. Hastane gibi hayati önem taşıyan kurumlarda veri kaybı kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

Siber saldırılardan korunurken yapılan kritik hatalar!

Zulfikar Ramzan bu konuda haklı olsa da dijitalleşmenin önüne geçilemeyeceğinin farkında değil herhalde. Evet dijitalleşme Ramzan’ın da dediği gibi güvenlik açıklarını beraberinde getiriyor. Ancak bunun önüne geçmek de mümkün. Saldırılar sırasında verileri korumak için geliştirilen tonla yazılım mevcut.

Teknolojiyi bilinçsiz kullanırsanız siz de güvenlik açıklarından dolayı saldırılara maruz kalabilirsiniz. Bunun en basit örneği olarak geçen yıl Amerikan hastanesine düzenlenen saldırıyı gösterebiliriz. Geçen yıl yaşanan saldırılada Amerika’da bir hastane verilerini kaybetmiş ve geri almak için tam 60.000 dolar fidye ödemek zorunda kalmıştı.

Fidye virüsü gibi saldırılardan korunmak için en güzel çözüm macOS işletim sistemi olabilir. Ancak bu tip kurumlarda kullanılan otomasyon uygulamaları Windows için geliştirildiğinden bu dönüşüm pek mümkün görünmüyor.