Hayvan Deneyleri Bu Çip Sayesinde Bitecek!

Çip krizi yeni sorunlarla

Büyük tartışmalara sebep olan hayvan deneyleri yeni bir çip sayesinde bitecek. Kısacası bilim insanları artık hayvanlara zulmetmeden kanser tedavisi geliştirme şansına sahip.  

Küdüs’te yer alan İbrani Üniversitesi’nden bilim insanları, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerini bitirmenin bir yolunu buldu. Kısacası araştırmacılar, insan dokusu içeren biyonik bir çip yaptı. Bu çipler insan fizyolojisini taklit etme kabiliyetine sahip. Böylece hayvan testlerinden kaçınarak kanser tedavisi geliştirme sürecinde bu çipi kullandılar.

İbrani Üniversitesi Çim Biyomühendislik Merkezi yöneticisi ve Tissue Dynamic firmasının kurucusu Profesör Yaakov Nahmias bu teknolojinin önemini anlattı:

“İlaç geliştirme birçok başarısızlıktan geçen uzun ve pahalı bir çabadır. Bu başarısızlığın ana nedeni, klinik deneylerin ve nihayetinde hayvan deneyleriyle elde edilen ve çoğu zaman insanlarla uyumsuz sonuçlara dayanmasıdır.” 

Fareler üzerinde yapılan hayvan testleri; aynı genetik, fizyoloji veya metabolizmayı paylaşmadığımız halde bilim insanlarına potansiyel sorunlar hakkında bir öngörü sağlıyor.

İbrani Üniversitesi’nden araştırmacılar bu teknoloji yapısını 30 yılı aşkın süredir kullanıyordu. Ancak bu sefer Nahmias ve ekibi, mikroskobik sensörleri insan dokusuna dahil ettiler. Bu sayede insan dokusunun belli ilaç tedavilerine nasıl tepki verdiğini net ve kesin biçimde incelediler.

Yaakov Nahmias

Bu teknoloji sadece hayvan deneyleri karşıtı bir çözüm değil, ilaç geliştirme çalışmalarına büyük bir destek

“Teknolojimizi özel kılan şey hayvan deneylerinden çok daha ötesine geçmemizi sağlayacak olması. Bu mikrosensörler sayesinde bir ilacın nasıl bir tepki yarattığını ve ne zaman durduklarını gerçek zamanlı görebileceğiz.” İfadeleri yine Nahmias’a ait.

Araştırmacılar bunun özellikle kanser tedavisi çalışmalarında yaygın kullanılan sisplatin hakkında bu teknoloji sayesinde bir tespitte bulundular. Açıklanana göre sisplatinin böbreklerde potansiyel tehlike yaratan bir yağ birikmesine sebep olabildiği bu yöntemle bulundu. Sisplatinin olumsuz etkileriyle mücadele için araştırmacılar, kemoterapi tedavisini böbreklerden şeker emilimini sınırlayan ve dolayısıyla yağ birikimini ve hasarı azaltan empaglifozin ile birleştirdiler.

Bu devrimsel böylece kanser tedavisine ilk katkısını sundu. Üstelik bunu hayvanlara zarar vermeden hızlı biçimde sağladı. Nahmais sözlerine şöyle devam etti:

“Bu çığır açan teknolojinin ilaç testi ve üretimini hızlandırma potansiyeli var. Bununla birlikte, laboratuvarda hayvanları test için kullanma ihtiyacını bitiriyor. Bu zamandan, paradan ve gereksiz eziyetten tasarruf sağlayacaktır.”

Diğer haberler:

>> İstanbul’da yaşanacak depremin büyüklüğü açıklandı: Bilim insanları tedirgin!

>> Kısıtlamalar Yeniden Gelebilir Mi? Uzmanlar Açıklama Yaptı