HPE Üniversiteler Bilişim Teknolojileri Zirvesi 2022 Geniş Bir Katılımla Gerçekleştirildi!

HPE Türkiye Üniversiteler Bilişim Teknolojileri Zirvesi 2022, 3 Eylül’de Kuzey Kıbrıs’da gerçekleştirilen etkinlik ile 3 yıl aradan sonra tekrar gerçekleştirildi. 

Yıllık düzenli yapılan etkinlik Pandemi ile birlikte 3 yıl gibi uzun bir aranın ardından gerçekleştirilmiş oldu. BT Günlüğü ekibi olarak biz de etkinlik içerinde yer aldık ve sizlere etkinlikle ilgili içerik hazırladık…

Üniversiteler, her anlamda büyümenin kalbinde yer alan, teknoloji, sağlık, gıda, inşaat gibi sayısız sektöre öncülük eden kurumlarımızın başında geliyorlar. Geleceğimizi sadece insan kaynağı olarak değil, aynı zamanda birer AR-GE, girişimcilik ve inovasyon merkezi olarak da destekliyorlar. HPE ve ARUBA  verdikleri mesajlarda her zaman üniversitelerimizin yanında olduklarını ve gerçekleştirdikleri çalışmalarda gurur duyduklarının altını çiziyor.

HPE Türkiye Üniversiteler Bilişim Teknolojileri Zirvesi 2022 katılımcıların göz attığımızda 90’dan fazla üniversitenin BT profesyonellerinin veya karar mercilerinin katıldığını gördük. Pandeminin ardında bu sevide bir katılım gösterilmesi sevindirici.

Katılımcılar bu etkinlik çerçevesinde neler gördü veya neler öğrendi derseniz, sizlere şöyle açıklayabilir. Sabahtan öğlene kadar ana sunumlar gerçekleştirildi (bu konuya birazdan değineceğim). Öğleden sonra üniversite katılımcılarının panelleri vardı ve yaşadığı sorunları nasıl çözdükleri konusunda detayları diğer üniversite mensuplarına anlattılar. Tabii ki ana sunum ve paneller sürecinde fuaye alanı bölümünde HPE ve ARUBA’nın çözüm ortalıklarının bulunduğu stantlar yer alıyordu. Bu alanda ise firmalar sunduğu çözümleri üniversite BT profesyonellerinde gösterme şansı buldu.

Veri Odaklı Dönüşüm

HPE Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan Genel Müdürü Güngör Kaymak
HPE Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan Genel Müdürü Güngör Kaymak

HPE Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan Genel Müdürü Güngör Kaymak’ın Veri Odaklı Dönüşüm adlı sunumuyla HPE Türkiye Üniversiteler Bilişim Teknolojileri Zirvesi 2022 başladı. Pandemiden önceki eğitim ve öğretim dönemine döndüğümüzü söyleyen Kaymak, öğrencilerin isteklerinin ise farklılaştığından bahsetti. BT alanında eski ve yeni yapıyı entegre etmek zorunda olduğumuzu söyleyen Kaymak, ” Eski ve yeni yapı hibrit bir şekilde sunulacak, bu bağlamda karşılaşmadığınız problemleri çözmek için biraz zorlanabilirsiniz. Bizden hizmet alanların beklentilerindeki değişiklikler bizim için itici bir güç ve bu beklentileri karşılamak için çalışıyoruz.

Bir transformasyon dönemindeyiz. Sadece ürün ve teknoloji sunan bir şirket yerine, komple bir hizmet sunan bir dönüşüm içerisindeyiz. Kurumlar arasında dijital dönüşüme erken başlayan ve arkadan izleyen firmalar arasında ciddi bir uçurum var. Dijital dönüşümde yol almış firmalar 2018 ve 2021 döneminde değerlerinde 400 milyar dolar artış göstermiş. Buna karşılık, bu işe başlamayanlar ise aynı oranda değerlerini yitirmiş durumda. Üniversiteler olarak bu dönüşümde geç kalmamalıyız ve veriyi kullanmamız gerekiyor. Veriyi doğru analiz edip istenilen kalitede hizmet sunmalıyız.

Önümüzde zorluklar var, çok fazla biriken veri var ve bu veriyi nerede depolayacağız, nasıl işleyeceğiz nasıl değere dönüştüreceğiz, bunları hesaplamalıyız. Bu zorlukları aşabilirsek veri odaklı dönüşümü gerçekleştirmiş olacağız. İleri sıçramak için odağı değiştirmek gerek” dedi.

Rekabet yoksa ilerlemede Yok

HPE Türkiye Kanal ve Kurumsal Satış Direktörü Alper Yıldız
HPE Türkiye Kanal ve Kurumsal Satış Direktörü Alper Yıldız

HPE Üniversiteler Bilişim Teknolojileri Zirvesi 2022’nin ikinci konuşmacısı ise HPE Türkiye Kanal ve Kurumsal Satış Direktörü Alper Yıldız’dı. Yıldız son 5 yıldır sunucu ve kurumsal ürünler satışında pazar lideri olduklarını ve Üniversitelere yakın durma konusundaki planlarından bahsetti.

Bu sayede iş ihtiyaçlarına uygun çözümler sunarak doğru ürün ve hizmetleri doğru yerlerde konumlandırdıklarından bahseden Yıldız, “2 yıldır kullandıkça öde modeline geçtik ve bizim iş yapış şeklimizi biraz değiştirdi. Fakat bu yolda da iyi ilerliyoruz diyebilirim. Veriyi tamamen alıp o sonuçlara göre bir değer kazandırmak herkesin yararına, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor şu anda veriden değer yaratma konusunda da 1 numarayız diyebilirim” dedi.

Değişen Dünyada Aruba’nın Eğitim Sektörüne Katkıları

Aruba Türkiye, Kazakistan, Karpatlar Ülke Müdürü Ersin Uyar
Aruba Türkiye, Kazakistan, Karpatlar Ülke Müdürü Ersin Uyar

İkinci sunumun ardından Aruba Türkiye, Kazakistan, Karpatlar Ülke Müdürü Ersin Uyar sunumunu gerçekleştirdi. Aruba olarak 18 yıldır sürecin içerisinde olduklarından bahseden Uyar, “Ağlar merkeziyetsizleştirilmeye başladı, Aruba’nın bundan sonraki odağı da bu alanda. Bizim için kıymetli olan şey, kullanıcıların nereden veya hangi platformdan geldiğine bakmadan ağa güvenli bir şekilde dahil etmek. Hepimiz sürekli veri üretiyoruz, adeta yürüyen bir sensoruz. Bunun için üretilen verileri alarak analiz edip kendi başına karar veren mekanizmaları yola dahil etmek.

BT yöneticilerine şöyle bir şey vermek istiyoruz: Bir platform düşünün, kurulumu tamamlanıp çalışmaya bırakıldıktan sora tekrar dönüp kontrol etmediğiniz ve tıkır tıkır çalışma devam eden.

Uçlarda üretilen verinin iş kritik sistemleri mutlakta etkileyeceği aşikar. Veri içinde neyi anlamlandıracağız konusundaki soruya cevap vermelisiniz. Eğer bunu yaparsanız başarılı olabilirsiniz” dedi.

Bu üç sunumun ardından, HPE Türkiye Pointnext Servisleri Ülke Direktörü Murat Baysal, HPE GreenLake ile Kampüsünüzde Hibrit Bulut Deneyimi adlı sunumunu, İbn Haldun Üniversitesi Bilişim Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Kösem Üniversitelerde HPE GreenLake adlı sunumunu, HPE Türkiye Hibrit BT Çözümleri Yöneticisi Mert Sarıkaya Hibrit BT Dünyasında İnovasyon adlı sunumunu ve Aruba Ülke Teknik Müdürü Oğuzhan Eren Dijital Kampüsler İçin Güçlü ve Güvenli Bağlantı! Aruba Burada! adlı sunumlarını gerçekleştirdiler ve ardından eş zamanlı panellere geçildi.

1 Panel: Söz Sizde: Üniversitelerimizi Dinliyoruz

“Moderatörler: Anıl Tokdemir – Aruba CERTA SD-WAN İş Geliştirme Müdürü
Kubilay Kahraman – HPE Türkiye Bölge Satış Yöneticisi”
“Akdeniz Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı – Teoman Kulaksız
Anadolu Üniversitesi Sistem Mühendisi- Kemal Sağlam
Ankara Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı – Barış Okumuş
Atılım Üniversitesi Sistem ve Ağ Yönetimi Müdürü – Mustafa Sontay
Başkent Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı – Mehmet Altun
Gazi Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı- Zafer Ayaz
Marmara Üniversitesi Network ve Sistem Yöneticisi – Mustafa Şahin
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı – Ferdi Ayaydın”


İlgili Haberler

>> HPE, hibrit ortama özel ilk bulut yerel birleşik analitik ve data lakehouse bulut hizmetlerini duyurdu