İnternet Üzerinden Alışverişe 126 Milyar TL Harcandı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre internet üzerinden son 5 yılda yaklaşık 126 milyar liralık alışveriş yapıldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2010 yılında 12,9 milyar lira olan internet aracılığıyla alışverişin hacmi, 2011 yılında 18,7 milyar lira, 2012 yılında 25,2 milyar lira, 2013 yılında 34,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın ekim ayı itibarıyla da 34,7 milyar liraya ulaşan internetten alışverişin, son 5 yıllık dönemdeki toplam tutarı ise yaklaşık 126,1 milyar lira oldu.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun yaptığı açıklamada, geçen yıl sektörün bir önceki yıla göre yüzde 30’a yakın büyüdüğünü ifade ederek, e-ticaret alanının hala yeni girişim ve yatırımlara aç olduğunu söyledi.
Orhun, Türkiye’de e-ticareti kullananların sayısının her geçen gün arttığını dile getirerek, “Geçen sene için koyulan 10 milyon müşteri hedefi aşıldı. Bizim için internet bankacılığı kullanıcı sayısı önemli bir hedefti. Memnuniyetle söyleyebilirim ki artık 12 milyonu aşkın e-ticaret kullanıcımızla bu sayıyı yakaladık” diye konuştu.

Bölgemizde Öncü Ülkeyiz

Türkiye’yi, e-ticaret konusunda gelişmiş ülkelerle karşılaştıran Orhun, “Türkiye’de online alışveriş yapanlar, toplam internet kullanıcı sayısının üçte birine ulaştı. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu oranın çok yakında üçte ikilere çıkacağını tahmin ediyoruz. Türkiye, ABD e-ticaret pazarını 5-6 yıllık bir gecikme ile izliyor. Buna karşın büyüme hızımızın ABD ve Avrupa pazarlarının çok üzerinde olduğu düşünülürse bunun tahmin ettiğimizden de önce gerçekleşmesi mümkün. Ayrıca Türkiye e-ticarette bölge ülkeleri arasında öncü ülke ve rol modeli olarak öne çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.Internet_Alisveris_3_600
Orhun, Türkiye’de yüzde 2’ler civarında olan e-ticaretin toplam perakendeye oranının gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 10’lara yaklaşacağını düşündüğünü ifade ederek, sektöre verilecek her desteğin büyüme hızını olumlu etkileyeceğini belirtti.

Taksit Sınırlamasının Etkisini Hissettik

Kredi kartıyla alışverişlerde taksit sayısının sınırlandırılmasının sektöre etkilerine ilişkin de görüşlerini paylaşan Orhun, perakende sektörünün bir kolu olarak düzenlemenin etkilerini ciddi olarak hissettiklerini dile getirdi. Orhun, taksitli alışverişin, Türkiye’nin önemli bir gerçeği olduğuna işaret ederek, “Bu konuda yapılan radikal sınırlamalar, ilgili alt kırılımlarda önemli negatif etkiler yaratabiliyor. Ancak ne olursa olsun, e-ticaret her zaman en uygun kampanya ve fiyatların bulunduğu bir sektör” dedi.
Sektörün 2015 yılından beklentilerini de anlatan Orhun, Türkiye’nin e-ticaret konusunda bugüne kadar çok önemli yol katettiğini söyledi. Büyüme hızı ve müşteri sayısının 12 milyonu aşmasının Türkiye’de piyasanın daha büyük bir potansiyeli bulunduğunun göstergesi olduğunu belirten Orhun, e-ticaretin gerçek potansiyeline ulaşması için yıllık 100 milyon lira ciro yapan firma sayısının hızla artırılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre e-ticaret sitelerinden alışverişin yüzde 77’sinin Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yapıldığını kaydeden akademisyenler, “İstanbul, Ankara ve İzmir’in bu bölgelerde bulunması, rakamın ortaya çıkmasındaki en büyük etken. Türkiye’nin diğer bölgelerini ve şehirlerini de e-ticaret ağına, verimli ve diğer şehirlerle aynı düzeyde adapte eden bir girişim olursa oldukça önemli ticari hacme ulaşabilir” bilgisini veriyor.

Gelecekte sektörün büyüme hızının çift hanelerde seyredeceği bir gerçek olmakla birlikte 2020 yılında e-ticaret hacminin 40 milyar doları aşacağı bekleniyor.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) rakamlarına göre de gelişmiş ülkelerde e-ticaret perakende sektörünün, toplam perakende sektörünün içindeki oranı yüzde 5,5. Türkiye’de ise bu oranın yüzde 1,3 olduğunu dile getiren akademisyenler, “Türkiye’de e-ticaret hacmi ile ilgili resmi olarak verileri yayınlayan bir kurum olmaması sebebiyle tutarsız veriler bulunuyor. Gelecekte sektörün büyüme hızının çift hanelerde seyredeceği bir gerçek olmakla birlikte 2020 yılında e-ticaret hacminin 40 milyar doları aşacağı bekleniyor. Bu rakamlara ulaşabilmedeki en önemli etkenler, internet kullanımın yaygınlaşması ve tüketicilerin dijital tüketici konumuna gelmelerinin sağlanabilmesi” diyor.
Diğer Ülkelerdeki Durum

Nüfus rakamları olarak Türkiye ile benzer konumda bulunan Almanya’nın e-ticaret sektörünün, Avrupa’nın bu alanda yüzde 25’ini oluşturduğunu belirten akademisyenler, 2013 verilerine göre Almanya’nın e-ticaret sektörünün toplam hacminin 39,1 milyar euro seviyesinde bulunduğunu, aynı zamanda 14-69 yaş aralığında olan nüfusunun yüzde 73’ünün e-ticaret müşterisi olduğunu belirtiyorlar. Alman İnternet Endüstrisi Kurumu’nun öngörüsüne göre 2017 yılında Almanya Gayrisafi Milli Hasılası’nın yüzde 53’lük bölümünün, e-ticaretle ilişkili bir şekilde üretileceğini kaydeden akademisyenler, Amerika’da ise bu rakamların çok daha yüksek seviyede ve 270 milyar dolar civarında seyrettiğini ifade ediyorlar.

Internet_Alisveris_2_600

e-ticarette Başarının Sırrı
e-ticarette başarının sırrının iyi finans planlaması, iyi iş planı ve iyi yürütmeden geçtiğini belirten akademisyenler, “Halihazırda mağazası bulunan esnaf ve KOBİ’ler, perakende markalarını internet ve mobil platformlara taşırlarsa hem maliyetlerini düşürebilir hem de ticaret hacmini arttırabilir. Müşterilere, mağazanıza geldiğinizde alacağı hizmetin aynısını internette de alacağı konusunda güven aşılamak çok önemli. Bunların yanı sıra e-ticaret yalnızca ülkemizdeki değil, dünyanın öbür ucundaki potansiyel müşterilere de ulaşma şansını tanıyor. Ancak kötü altyapısı olan bir internet sitesi aracılığıyla çalışmak, yatırımların boşa gitmesi anlamına gelecektir. Çünkü internet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler, seçenekleri çok fazla olduğu için geleneksel alışverişlerinde yok sayabilecekleri eksiklikleri sanal dünyada belirleyici faktör olarak kullanır. Doğru ve hedef odaklı olmak, internet altyapısına en az mağazaya gösterilen kadar önem vermek, sanal dünyayı aktif kullanmak başarılı bir e-ticaret girişimi için yadsınmaması gereken faktörler” diyor.

Akıllı telefonlar ve tabletler intenetten satışları arttırdı

Uzmanlara göre online alışverişin yüzde 47’lik bölümü tablet ve akıllı telefonlardan yapılıyor. Rakamlara bakıldığında tüketicilerin, istediği ürüne istediği yerde rahatlıkla ulaşmasının etkisi büyük. İnternet, tablet ve akıllı telefonlar alışveriş kolaylığı sağlıyor. Çalışma şartları zorlaştığında insanlar online alışverişe kayıyor. Kadınların giderek artan bir şekilde çalışma hayatının içinde olması da artışta bir etken, çünkü genellikle evde alışverişi yapan kişi olan kadınlar, vakitleri kalmadığında online alışverişe yöneliyor. Tüketici kendini en rahat nerede hissediyorsa trafikte, toplu ulaşımda, evinde, en kolay nerede alışveriş yapabilirse artık buna bakıyor. İnsanlar, internetteki tüketici ve bireye odaklı pazarlama kolaylığını sevdi. Bunların yanında GSM firmalarının internet fiyatlarını düşürmeleri de çok büyük bir etken.