Bu Ülkede Plastik Kaşık ve Plastik Tabak Gibi Ürünler Yasaklanıyor!

Tek kullanımlık plastik ürünler, özellikle çevre için büyük bir sorun. Bu sorunun giderilmesi için pek çok ülkede, pek çok kısıtlama ve yasak söz konusu. En yeni hamle ise, İngiltere’den geldi. Devlet yönetimi, Ekim 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere ülkede tek kullanımlı kaşık, tabak, çatal ve pipet dahil pek çok ürünün tamamen yasaklanacağını, satılamayacağını duyurdu.

İngiltere devlet yönetimi, doğayı korumaya yönelik yeni bir hamle gerçekleştiriyor. Alınan yeni karar neticesinde, Ekim 2023’ten itibaren ülkede tek kullanımlık pek çok plastik eşyanın kullanımı ve satışı yasaklanacak. Böylelikle hem daha temiz bir çevre mümkün olacak hem de bu ürünler yerine geri dönüşümden elde edilen ürünlerin kullanımı teşvik edilecek.

Öte yandan, daha önceden paketlenmiş ve hazır olarak satılan yemeklerin ambalajları ise, bu yasaklardan etkilenmeyecek.

Yapılan bu duyuru sonrasında memnuniyet bildirenler olduğu gibi “bunlar yeterli değil” diyenler de var. Örneğin, plastik su şişeleri ve poşetler tarafında kısıtlamalar var, ama yasaklamalar yok. Poşetler, pek çok ülkede ücret karşılığı veriliyor ve bu sayede ihtiyaç odaklı kullanım hedefleniyor.

Önümüzdeki günlerde, yeni yasak ve kısıtlama hamlelerinin yalnızca İngiltere’de değil, başka ülkelerde de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Zira gezegenimiz pek de temiz değil ve acil önlemler almazsak, ilerleyen yıllarda bizi yaşanması zor bir dünya bekliyor.

Bu Ülkede Plastik Kaşık ve Plastik Tabak Gibi Ürünler Yasaklanıyor!

Peki plastik kirliliği konusunda ülkemiz Türkiye’de durum ne?

Son yıllarda ülkemizde de plastik alışveriş poşetleri parayla satılıyor. Böylece gerçekten ihtiyacı olanlar poşet satın alıyor ve gereksiz kullanımın önüne geçiliyor. CNN Türk’te yer verilen bir haberde, ülkemizdeki plastik poşet kirliliğinin %81 oranında azaldığı ifade ediliyor.

Tabii tek başına bu yeterli mi, değil. Son dönemde denizlerimizle ilgili gelen haberler hepimizi üzüyor. Müsilaj, yani deniz salyası sorunu, yılların birikimi olarak karşımıza çıktı ve temizlenmesi de kolay değil. Burada hem devlet yetkililerine hem de vatandaşlara görevler düşüyor. Zira gerekli önlemler alınmazsa, hem çevre kirliliği yaşanacak hem de denizdeki canlıların yaşamları tehlikeye girmiş olacak.

Son dönemde, özellikle İstanbul boğazında ciddi bir müsilaj sorunu var ve düzeltmek için çalışmalar sürüyor.

Ek olarak, yapılan araştırmalar, pek çok gıdada artık plastik parçacıklarının da bulunduğunu gösteriyor.

İlgili Haberler

>> Samsung Galaxy Z Fold 5, Yeni Katlanabilir Ekranıyla Diğer Telefonları Geride Bırakabilir!