Turquality Nedir ve Nasıl Başvurulur?

Turquality programına başvurular nasıl yapılıyor?

Ülkemizde ihracat yapan markaları desteklemek amacıyla oluşturulan Turquality hakkında çok fazla soru var. Biz de tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Öncelikle Turquality’nin ilk amacı Türk malı ürünler için ortak bir ihracat markası oluşturmak. Bu doğrultuda markalaşma potansiyeli olan ürünlere sahip firmaların her alanda desteklemeyi amaçlıyor. Bu yolda; üretim, pazarlama, satış, satış sonrası gibi her süreçte bilgi birikimi ve kurumsallaşma gelişiminde destekleme sağlıyor. Kısacası bu program ihracat artırımı yerine markalaşma desteğini öncelik tutuyor.

Turquality’nin en büyük özelliği dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olması. Turquality’nin tüketici gözünde bir referans ve yerli markaları geliştiren bir ivmelendirici olması amaçlanıyor. Bu program ilk kez 23 Kasım 2004’te yürürlüğe girmiş. O günden bu güne program paydaş talepleri doğrutusunda bir stratejik program oluşturmuş. Öncelikle tekstil ve hazır giyim sektörleriyle başlayan bu program zamanla diğer sektörlere de de destek sunmaya başladı. Bununla birlikte Turquality çalışmaları ilk olarak Rus pazarında gerçekleşmeye başladı. 2013 Yılı’nda 93 firmaya bağlı 105 marka Turquality programında yer alıyordu.

Turquality programına başvurular nasıl yapılıyor?

Bu programa başvurmak için çeşitli yöntemler var. İlk olarak, başvuran markanın Türkiye’de tescilli olması gerekiyor. Bunun yanında, yurt dışında ibraz edebileceği hedef pazarlardan en az birinde de tescilli olması gerek. Bunu takip eden süreçte Turquality ön değerlendirme setini doldurmak gerekmekte. Bu sayede “Firma İnceleme Çalışması” öncesinde bir ön fikir sağlanabiliyor ve firma yetkilileri belli kriterlerde alacakları puanlarla firmalarının durumunu öğrenebiliyor. Sonuçta yeterli puan sağlanıyorsa gerekli belgeler hazırlanarak Turquality Sertifikası’na başvuru yapılabiliyor.

İlk olarak ön inceleme çalışmaları 11 başlıkta yapılıyor. Başvurunun tamamlanması için Ticaret Bakanlığı tarafından attanan danışman firma bu incelemeleri sağlıyor. Süreç ise şöyle işliyor:

  • Stratejik Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi
  • Marka Yönetimi
  • Marka Performansı
  • Tedarik Zinciri Yönetimi
  • Pazarlama, Müşteri ve Ticaret Yönetimi
  • Ürün Tasarım/Araşturma ve Geliştirme
  • Finansal Performans
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Kurumsal Yönetim
  • Bilgi Sistemleri Yönetimi
  • Kapsama Alınma

Turquality kapsamında sağlanan destekleri bu sayfadan ve bu sayfadan görebilirsiniz. Başvuru yapmadan önce turquality.com sitesini detaylı incelemekte fayda var. Bu kapsamda hazırlanan yol haritasınca kabul edilen firmalar dünyanın en önemli firmalarından destek alabiliyorlar. Bunun yanında maddi destekler de var. Üstelik bu tarz çalışmaların ihraç edilecek ürünlerde ortak bir dil ve kalite standardı yakalamak için çok değerli olduğu kesin. Program hakkında bilgi almak için iletişim bilgilerini ise buradan görebilirsiniz.

Diğer haberler:

>> Dünyadaki iki AMOLED ekran üreticisinden biri olan TCL ile özel röportaj gerçekleştirildik. 

>> Yüz Yüze Eğitim Kar Yağışı Nedeniyle Duraksadı