Yeni Lens Teknolojisi Telefon Kameralarına Çağ Atlatacak

Telefonların en kısıtlandığı teknoloji her zaman kameralar olmuştur. Bu yüzden yeni bir lens teknolojisi sayesinde son yıllarda biraz sıkışan telefon kamerası teknolojisi gelişecek.

Satışa sunulan ilk iPhone kamerası sadece iki megapikseldi. O telefonda henüz ön kamera da yoktu. Halbuki günümüzde telefonlarımız ikiden daha fazla kamera taşıyorlar. Bazı sensörler 100 megapiksel sınırını aştı. Son olarak Samsung Galaxy S21 Ultra’da 108 megapiksele ulaştı.

Ancak akıllı telefonların sensör ve megapiksel bazında yakaladıkları gelişime rağmen asıl önemli ilerlemeler yazılım tarafında gerçekleşti. Bugün eğer telefonunuzdan ham bir görüntü alsanız kameranın çektiği ile galerinize düşenin farkı bariz olurdu. Oysaki daracık alanda büyük işler başaran kameraların gelişemediği tek bir alan var. Objektif teknolojisinde temelde büyük değişiklikler göremiyoruz.

Yeni bir firma olan Metalenz sessiz sedasız geliştirdiği teknolojileri sundu. Telefon kameraları için “optik meta yüzeyler” ismi verilen bir teknolojiyle yapılan yepyeni bir lens sistemi tanıttı. Böylece tek bir düz lensle kameranın kullanımı mümkün oluyor. Bu yeni teknoloji ile çalışan kameralar henüz yüksek olmasa da denk bir performans sunuyor. Lakin bu lens daha az elemandan oluşması sebebiyle daha fazla ışığı alabiliyor. Bu sayede daha az yer kaplıyor. Bu yüzden kamera tasarımlarını da etkilemesi bekleniyor. Normalde eğimli olan mercekler yerine bu mercekler düz bir şekle sahip. 

Yeni lens teknolojisi nasıl çalışıyor?

Öncelikle halihazırdaki lenslerin çalışma şekline bakmak bu yeni lensleri anlamayı kolaylaştırır. Telefonun arkasında yer alan bir ya da birden fazla kameranız sadece gördüğünüz en dıştaki mercekten oluşmuyor. Kamera sensörünün önünde birden fazla cam mercek yer alıyor. Bu yüzden ağzımıza yapışmış bir tabir olsa da lens ile objektif arasında da anlam farkı vardır. Örneğin iPhone 12’nin ana kamerasının objektifi yedi farklı elemandan oluşur. Bu merceklerin hassas ayarı sayesinde istenen görüntü kamera sensörü üzerine yansıtılır.

Oliver Schindelbeck ünlü objektif firması Zeiss’ın inovasyon müdürü. Uzman isim bu durumu, “Günümüzde telefonlarda kullanılan optikler dört ila yedi elemandan oluşur. Eğer bir tane lens elemanınız olsaydı, fizik kuralları gereği görüntüde bozulmalar, dağılma ve sapmalar olurdu.” diye açıklıyor.

Metalenz’in lensinin farkı ne?

Metalenz’in avantajı ise burada devreye giriyor. Firmanın tasarımı sensör üzerine istiflenen plastik cam ve mercek öğeleri yerine 1×1 ila 3×3 milimetre boyutlarında bir cam gofreti üzerindeki sadece bir mercek ile çalışıyor.  Bu teknoljilerin temeli firmanın kurucu ortağı ve CEO’su Robert Devlin’in doktora çalışmaları için Harvard Üniversitesi’nde Federico Capasso ile oluşturduğu bir araştırma grubundan çıktı.

Metalenz’in bu inovatif ürünü yıl sonuna doğru seri üretime geçecek. İlk uygulaması, bir akıllı telefondaki 3B sensöründe kullanılması olacak. Teknolojiyi kullanacak telefon markası henüz belli değil. Devlin’e göre, Apple’ın kullandığı gibi 3B sensörler telefonun şarjını ciddi biçimde tüketiyor. Metalenz’in sunacağı ışık alımı avantajı sayesinde kameraların tükettiği enerji miktarı da ciddi olarak düşecek.

Diğer haberler:

>> HTC, 2021 ile büyümeye devam ediyor

>> OnePlus 9, OnePlus 8T ile aynı ekrana sahip olabilir