NASA ve SpaceX Projeleri İptal Etmek Zorunda Kaldı: Jeff Bezos Kıskançlığı Gündemde

SpaceX mühendisinin LinkedIn

NASA ve SpaceX projeleri uzayı tamamen yeniden şekillendirebilecek güce sahip. Ancak bu ikilinin son zamanlarda arası pek iyi değil. Peki ne oldu da aniden projeleri iptal edebilecek kadar sorun yaşadılar.

ABD’nin Ulusal Uzay Ajansı olan NASA en büyük uzay çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca devasa bir bütçeye sahip olması onun çok daha rahat hareket etmesini sağlıyor. Mesela Ay misyonu için bu ajans güçlü çalışmalar yapabiliyor. Ancak diğer küçük uzay şirketleri bu konuda istedikleri kadar rahat davranamıyor.

SpaceX ise özel uzay şirketleri içerisinde çok farklı bir konuma sahip. Falcon 9 roketleri ile kendisini kanıtlayan bu şirket, NASA üzerinden birçok iş aldı. Böylece hem bütçesini geliştirdi hem de teknik alanda çalışabilecek bir ortam oluşturdu. NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na yine bu marka taşıyor. Ay misyonu için NASA tarafından kabul gören şirket ise SpaceX olmuştu.

NASA ve SpaceX projeleri tepki ile karşılandı

SpaceX şirketi ve NASA ile ilgili bazı detaylar verdikten sonra şimdi de sıra geldi olayın diğer yönüne. Jeff Bezos bildiğiniz üzere Amazon kurucusu ve dünyanın en zengin insanları içerisinde yer alıyor. Onun Blue Origin isimli uzay şirketi ABD Ulusal Uzay Ajansı ile bazı çalışmalar yürütmeye gayret ediyordu.

NASA ve SpaceX projeleri

Bu şirket tarafından yapılan müracaatların önemli bir bölümü reddedildi. İşler çoğunlukla SpaceX şirketine verildi. Bu durum Jeff Bezos için büyük bir kıskançlık yarattı. Elon Musk tarafından ortaya atılan Mars projesi bile onu sinirlendirmeye yetti. Ancak şimdilik gözünü Ay projesine diktiğini söyleyebiliriz. Normal şartlarda hem SpaceX hem de NASA Ay projesi konusunda 2,84 milyar dolarlık anlaşma yapmıştı.

SpaceX Ay çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı

SpaceX şirketi tarafından Ay çalışmaları durduruldu. 4 Ağustos 2021 tarihine kadar bu alanda hiçbir çalışma yapılmayacak. Blue Origin’in ve Dynetics’in itirazları nedeniyle bir süre daha bekleyecekler.

Tüm bu bekleme sürecinden sonra muhtemelen SpaceX yeniden bu işi kapacak. Ancak yine de Jeff Bezos her an sürpriz yapabilir. Peki sizce NASA Ay projesi konusunda kiminle çalışmalı?

İlgili Haberler:

>> Elon Musk Komedi Programı Sunacak: Miley Cyrus da Eşlik Edecek

>> Hızlıca Zengin Olmak İçin Teknolojiyi Kullanmak Yeterli Mi? İşte Dünyadan Örnekler