Ehliyetinizi iPhone’a Kopyalayabilir ve Telefonunuzu Dijital Ehliyet Olarak Kullanabilirsiniz

iPhone 13 vs iPhone 14

Eğer Almanya’da yaşıyorsanız, iPhone telefonunuz ve sürücü ehliyetiniz de varsa, bundan sonra dijital ehliyet kullanma imkânınız bulunuyor.

Almanya’da artık fiziksel ehliyet yerine dijital ehliyet kullanılabiliyor. Bunun arkasında ise, Digital Enabling GmbH firmasının hazırladığı ID Wallet uygulamasının 1.6 sürümü bulunuyor. Zira yeni sürüm, mevcut fiziksel ehliyetinizin taratılarak dijital ortama aktarılmasına ve bu sayede ihtiyaç duyulduğunda da iPhone telefon üzerinden kullanılabilmesine imkân sunuyor.

Tabii bu, tek başına bir uygulamayla gerçekleşebilecek bir şey değil. Dijital sürücü belgesinin etkinleştirilmesi ve kullanılabilmesi için bir takım izinler de gerekiyor. Alman Federal Motorlu Taşımacılık Başkanlığı ve Federal Baskı Ofisi, uygulama aracılığıyla dijital ehliyet kullanımına onay vermiş durumda.

Peki iPhone telefonunuz ve bir de sürücü belgeniz var. Bunu dijital ehliyet haline getirip nasıl kullanabilirsiniz?

Öncelikle, Alman vatandaşı olduğunuzu gösteren kimlik kartınızı uygulama üzerinden taratıp dijital tarafta aktifleştirmeniz gerekiyor. Sonrasında da ehliyetinizi aynı yöntemle dijital ortama geçirip kullanabiliyorsunuz.

Böylece, örneğin siz araç kiralarken ya da bir otele giriş yaparken kullanabileceksiniz. Polis sizden ehliyetinizi sunmanızı istediğinizde de yine telefon üzerinden dijital olarak gösterebileceksiniz.

Ehliyetinizi iPhone'a Kopyalayabilir ve Telefonunuzu Dijital Ehliyet Olarak Kullanabilirsiniz

Konuyla ilgili yapılan yorumlarda, böyle bir hamlenin mantıklı olmadığını savunanlar var. Örneğin, kimlik ve ehliyet bilgilerinizi dijital ortama aktarmak, uygulama firması dahil pek çok firmanın sizin bilgilerinize erişebilmesini sağlayabilir. Daha da korkutucu olan ise, kötü niyetli yazılımlar sebebiyle bilgilerinizin kötü niyetli insanlara geçmesi ve olası bir şantaj durumuyla karşı karşıya kalabilecek olmanız.

Bu uygulamanın Android sürümünün olduğunu belirtenler ve benzer bir yöntemin Brezilya’da 2018 yılından beri uygulandığını belirtenler de var.

Bu haberi okurken “İyi de biz Almanya’da yaşamıyoruz ki” diyebilirsiniz. Yine de, bu haberin Almanya’daki Türkler tarafından da okunabileceğini göz önünde bulundurmanızda fayda var. Ayrıca bu yöntem, yakın zamanda ülkemizde de benzer bir yöntemin geliştirilebileceği ihtimalini de doğuruyor.

Peki siz ne dersiniz? Bu tip yöntemler gerçekten de tehlikeli mi? Günümüzde pek çok uygulamanın konum bilgilerinden fotoğraflara, telefon rehberinden ses kaydına kadar pek çok izin talep ettiğini de tekrar hatırlatmakta fayda var.

> Avrupa Komisyonu, iPhone 14 İle Apple’ı Zorlayabilir! Peki Neden?