Koronavirüs, Asya Çip Üretimini Artan Şekilde Kısıtlamaya Devam Ediyor

Samsung yeni fabrikası

Asya kıtasında artan koronavirüs sayısı çip üretimini gittikçe daha fazla etkiliyor. Yani gidişat büyük soruna sebep olan çip kıtlığının artacağını gösteriyor. 

Asya’daki yeni COVID-19 salgınları küresel tedarik zincirinde yeni gecikmelere neden olmaya aday. Kısacası bu durum yarı iletken konusunda halihazırda zorlanan dünyayı daha derin bir krize götürüyor.

Çip üretimi için önemli bir merkez olan Tayvan, şu anda COVID-19 vakalarında bir artış yaşıyor. Cumartesi günü, Tayvan Merkez Salgın Komuta Merkezi, 251 yeni COVID-19 vakası ve 26 ölüm açıkladı. Cuma günü, ajans 287 yeni vaka ve 24 ölüm bildirdi. Bununla birlikte, Mayıs ayının başından beri ülkede vakalar artıyor. Çinli bir gazete, “10 Mayıs’tan itibaren COVID-19 enfeksiyonları birkaç gün içinde bir haneli sayılardan üç haneli sayılara sıçradı” dedi.

Salgın sebebiyle, Tayvan’daki büyük bir büyük çip şirketinin ciddi anlamda etkilendiği haberleri var. Basında yer alan bilgiler, Tayvan’ın büyük bir çip test eden firmalarından birinde 200’den fazla çalışanın hastalığa yakalandığını söylüyor. Ayrıca temas sebebiyle 2 binden fazla çalışan karantinada kalmış. Sonuçta bu durum, üretimin büyük oranda aksamasına sebep oldu.

Koronavirüs vakalarının Asya kıtasında tekrar yükselmesi üretimi ciddi tehdit ediyor

Apple, Qualcomm ve diğer birçok büyük teknoloji şirketi için çip üreten TSMC henüz salgından en az etkilenen firmalar arasında. Ancak şirket, Nisan ayında çip kıtlığının 2022’ye kadar sürebileceği konusunda uyarmıştı . Ne yazık ki, yaşananların tahminleri nasıl değiştireceğini bilmemiz mümkün değil.

Ülkeden gelen raporlar, Malezya’daki fabrikaların da COVID-19 nedeniyle üretim kapasitelerinin yavaşladığını bildirdi. Bu yüzden ülkedeki yetkili kurumlar da önlem almak durumunda kalıyor. Malezya Yarı İletken Endüstrisi Birliği, karantinanın üretimi %15 ila %40 arasında azaltacağını öngörüyor.

Üretilen çiplerin tedariği de salgının tekrar yükselmesinden olumsuz etkileniyor. Öğrenilene göre Asya’daki nakliye merkezleri ciddi anlamda salgının etkisine girdi. Gelen bilgiler de durumun zorluğunu gösteriyor. Buna göre Shenzhen’deki büyük bir konteyner limanında faaliyetler ciddi anlamda azaldı. Yantian isimli limanda faaliyet durumunun yüzde 30’a düştüğü basında yer aldı.

Diğer haberler:

>> BlizzCon 2021 İptal Edildi! Peki BlizzCon 2022 Gerçekleştirilecek Mi?

>> Koronavirüs Aşı Randevusu Nasıl Alınır? Online Randevu Ve Telefon Randevusu