TSMC, Avrupa’da bir ilk olan Almanya’da 3,8 milyar dolarlık çip fabrikası kuracak! İşte Detaylar

TSMC yönetim kurulu Almanya’da bir çip fabrikası kurmak için 3,5 milyar avro (3,8 milyar dolar) yatırım yapmaya karar verdi. Bu yeni çip fabrikası, Avrupa’daki ilk ve dünyadaki üçüncü TSMC tesisi olarak kayıtlara geçecek. 

Edinilen bilgiye göre, TSMC’nin son hamlesi, AB’nin önemli ürünlerin tedarik zincirini güçlendirmeye çalışmasıyla birlikte, 11 milyar dolarlık tesis için devasa devlet desteği almayı amaçlıyor.

Avrupa Birliği, çip üretim kapasitesini 2030 yılına kadar ikiye katlamak için 43 milyar avroluk bir sübvansiyon planı olan Avrupa Cips Yasasını onayladı. AB’yi bu durma getiren birçok neden var aslında. COVID-19 salgını sırasında Asya ve ABD tarafında büyük nakliyat ve üretim sıkıntıları yaşandı. Avrupa’nın yaşadığı bu olumsuz durum karşısında kendi ticaret yapısını desteklemek için atılımlar yapmayı planlıyor. 

Hem TSMC hem de Almanya, 2021’den beri ülkede yeni bir çip şirketi kurmak için görüşmeleri sürdürüyor. Ev sahibi, doğudaki Saksonya eyaletinin başkenti Dresden’de fabrika kurmak için 5 milyar avroya kadar destek verecek.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Intel’in ülkede iki çip üretim tesisi kurmak için 30 milyar avroluk planını açıklamasından iki aydan kısa bir süre sonra, “Almanya artık muhtemelen Avrupa’daki yarı iletken üretimi için ana yer haline geliyor,” diyor.

“Bu, dünyadaki üretim yapılarının dayanıklılığı için oldukça önemli, ancak aynı zamanda Avrupa kıtamızın gelecekteki yaşayabilirliği için de önemlidir ve elbette Almanya’nın gelecekteki yaşayabilirliği için de bu gerkli.”

TSMC Gibi Firmaların Türkiye’ye de Çekilmesi Gerekli

Almanya başta olmak üzer Avrupa Birliği geçtiğimiz COVID 19 pandemisinin ardından büyük derler çıkarmışa benziyor. Yakın gelecekte Türkiye olarak bizim de önlemler almamız şart. Yurt dışına bağlı olmamak imkansız fakat bu bağı ne kadar aza indirirsek bizim için o kadar iyi. TSMC Logo

İlgili Haberler

>> Çip Krizi Yeni Sorunlarla Yeniden Ortaya Çıktı: İşte Detaylar