Sanal Bisiklet Yarışları Hile Skandalıyla Çalkalanıyor

Günlük ideal adım sayısı

Bisikletçilerin sanal bisiklet yarışları ve antrenmanları yapabilmelerini sağlayan Zwift’te hile yapıldığı ortaya çıktı. Yeni bir e-spor mecrası olarak da resmi yarışları düzenlenen bu sisteme duyulan güven ne yazık ki ciddi biçimde sarsıldı.

İnsanlar arasındaki her mücadelenin tarihi kadar hilelerin de tarihi eskidir. Bu mutlak gerçek bisiklet yarışlarında da birçok skandala sebep oldu. Özellikle doping konusunda çok fazla skandala sahne oldu. Hatta bisikletçilerin üstüne uğraştığı kimyasal, biyolojik ve mekanik doping organizasyonları suç örgütlerini kıskandırdı. Bu konu hakkında birçok belgesel ve film var. Bunun sonucunda bisiklet bu tür olayların en çok göze battığı spor oldu. Bugün en sıkı denetimlerin yapıldığı sporların başında gelse de hâlâ bu gerçeği unutamıyoruz. Dopingin etkileri, bisiklete binme gibi ciddi fitness gerektiren bir mücadelede beceri odaklı sporlardan daha belirgindir. Bu yüzden birçok sporcunun çok kez bu tür yöntemlere başvurduğunu biliyoruz.

Diğer tüm spor dalları gibi bisikletçiler de Kovid-19 mağduru durumunda. Bu yüzden profesyonel ve amatör bisikletçiler başta Zwift olmak üzere evde kullanılabilen simülasyon araçlarına başvuruyor. Evden ayrılmadan bisikletin arka tekerine takılan bir araçla sanal olarak gezinti yapıp iç mekan dezavantajlarını minimuma indirebiliyorsunuz. Ayrıca bu sayede sisteme sahip diğer arkadaşlarınızla gezinti ya da yarışlar yapabiliyorsunuz. Üstelik verileriniz Zwift serverlarında saklanarak dünyanın dört bir yanındaki Zwift kullanıcıları ile karşılaştırılabiliyor.

Sanal bisiklet yarışları artık bir e-spor dalı

Zwift e-spor etkinlikleri de düzenliyor. Hatta bu etkinliklerden bazılarını Uluslararası Bisiklet Federasyonu (UCI) düzenliyor. UCI’ın düzenlediği E-spor Dünya Şampiyonası ve Zwift Yarış Ligi gibi organizasyonlar birçok ünlü sporcuyu yarıştırıyor. Tıpkı gerçek yarışlarda olduğu gibi maalesef bu platform da hilelere alan vermekte. Zwift en son kendi liginden iki sporcuyu bu sebeple men etti. İki sporcu da ülkelerinin elit isimleri arasındaydı. İki sporcunun da aynı hile yöntemini kullandığı da belirlendi.

Zwift sporcuların verilerini güç ölçerlerle tutuyor. Yarışlarda iki adet veri kaynağını ise zorunlu tutuyor. Yasaklanan sporculardan birinin yarış boyunca performansının %9 kadar fazlasını gösteren veriler aktardığı ortaya çıktı. Diğer sporcuda ise bu oran %32 idi. İki vakada da Zwift’in sistemleri bu kişilerin hile yaptığını anlayamadı.

Datalar üzerinde oynama yapmak gerçek spordaki doping vakalarıyla benzer değil. Ancak mücadele için bu durum büyük bir prestij kaybı demek. İki bisikletçi de 6 ay boyunca mücadelelere katılamayacak.

Diğer haberler:

>> Jabra Elite 85t gerçek kablosuz kulaklık yorumları ve inceleme

>> Realme Watch S yorumları ve inceleme: Sağlıklı bir yaşam için yeni arkadaşınız