2022 Motorlu Taşıtlar Vergisi Zammı Belli Oldu: Otomobil Almak Hayallerde Kaldı

TikTok Türkiye'ye ödediği vergiyi

2022 motorlu taşıtlar vergisi sonunda belli oldu. Özellikle araç almak isteyenler yeni fiyatları merak ediyordu. Hadi gelin hem 2022 yılı için belirlenen tutarlara hem de konu ile ilgili diğer ayrıntılara birlikte göz atalım.

Türkiye’de otomobil almak özellikle 2017 yılından itibaren son derece zorlaştı. Yaşanan kur krizleri nedeniyle her seferinde otomobil fiyatlarında önemli ölçüde artış görüldü. Bu artıştaki en önemli pay ise hiç şüphesiz vergiler ile ilgili. Özel tüketim vergisi bile tek başına neredeyse araç fiyatlarını iki kat artırmayı başarıyor.

Elbette tek problem özel tüketim vergisi değil. Aynı zamanda otomobillerden alınan motorlu taşıtlar vergisi can sıkmaya devam ediyor. TÜİK tarafından Ekim ayında açıklanan verilere göre yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olmuştu. Ancak motorlu taşıtlar vergisi için bu rakam yüzde 25 olarak eklenecek.

2022 motorlu taşıtlar vergisi fiyatları artıracak

MTV olarak bilinen bu vergi sadece otomobillerden alınmıyor. Aynı zamanda otobüslerden uçak ve helikopterlerden bile bu vergi alınıyor. Aracın değeri arttıkça bu verginin miktarı da yükselmiş oluyor. Özellikle üst grupta yer alan araçlarda bu fiyatın çok daha sert bir şekilde yükseldiğini söyleyebiliriz.

2022 motorlu taşıtlar vergisi

Otomobil almak istediğinizde yılın ilk 6 ayı ile son 6 ayın için ayrı ayrı bu verginin alınacağını bilmeniz gerekiyor. Aksi halde aracınız bağlanabilir. Böyle bir problem ile karşılaşmak istemiyorsanız motorlu taşıtlar vergisini zamanında ödemeniz gerekiyor.

İşte yeni belirlenen rakamlar

Motor silindir hacmi 1300 ve aşağısında olanlardan 1314 TL ile 136 TL arasında vergi alınacak. Motor silindir hacmi 1301 ile 1600 arasındaysa rakam değişiyor. Bu defa 270 TL ile 2287 TL arasında vergi ödemeniz gerekiyor.

Motor hacmi 1601 ile 1800 arasında olanlar için 270 TL ile 4042 TL arasında ödeme alınacak. Motorlu taşıtlar vergisi için üst rakam ise 52195 TL olarak belirlendi. Peki siz bu vergi türüne gelen yeni zamlar ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

İlgili Haberler:

>> Kripto Paralara Vergi Geliyor İddiası Borsayı Kana Buladı: Ethereum, Holo, Solana ve Doge

>> Asgari Ücretten Vergi Alınmayacak İddiaları Gündeme Bomba Gibi Düştü