Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu (PC) İnceleme

Uncharted: Legacy of Thieves Collection (Hırsızlar Mirası Koleksiyonu), kısa süre önce PC oyuncularının beğenisine sunuldu. Aksiyon macera türü oyunlardan hoşlanıyorsanız, başta demeliyiz ki kolay kolay bulunmayacak bir fırsat bu! Paket, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu ve eklenti paketi olan Kayıp Miras’ı içeriyor. Naughty Dog tarafından geliştirilen bu iki yapım, aslında daha önce Sony’nin PlayStation platformu için görücüye çıkmıştı. Firmanın son yıllardaki planları çerçevesinde de daha fazla oyuncuya erişebilmek adına artık PC platformunda! Hem de daha iyi oynanabilirlik, daha iyi görsel kalite ve Türkçe dublaj desteğiyle! Bu yazıda size, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu deneyimimden bahsetmek istiyorum.

Uncharted serisi, ilk tanıtıldığı andan itibaren ilgimi çeken bir seri oldu. İlk duyurusunu gördüğümde, “Acaba ucuz bir Tomb Raider kopyası mı?” diye düşünmedim değil. Lakin gerek ilk oyun, gerekse de bir seri halini almasını sağlayan diğer yapımlarla gerçekten başarılı bir “IP” olduğunu defalarca kanıtladı. PC tarafından bakıldığında işin can sıkan tarafı ise, Uncharted serisinin PlayStation’a özel bir seri olmasıydı… Ta ki PC için Uncharted: Legacy of Thieves Collection duyurulana kadar!

Öncelikle oyunu deneyimlediğim PC sistemimden bahsetmek istiyorum…

Acer Nitro 5 – Oyun laptop’u: Intel Core i7 10th işlemci, Nvidia GeForce 1660 TI ekran kartı, 32GB RAM, Windows 11 işletim sistemi. Oyunu bu bileşenlerle FHD çözünürlük ve yüksek detaylarda neredeyse hiç performans sorunu olmadan deneyimleyebildim.

Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu (PC) İnceleme

Maceracılık, çocukluktan başlayan bir tutkudur

Uncharted 4, içinde bolca renkli detay barındıran bir macera filmini andırıyor. Dolayısıyla işleyiş de tıpkı bir film gibi.

Önce ana karakterimiz Nathan Drake ve ağabeyinin çocukluk dönemini kısaca ziyaret ediyoruz. Sonrasında, hem fırtına hem de kurşunlarla köşe kapmaca oynadığımız sulardayız… Derken her şey sakinleşiyor ve “Tamam, işte asıl şimdi her şey başlıyor” düşüncesiyle maceraya odaklanmaya başlıyoruz.

Oyun, genellikle keşif üzerine kurulu. Zaman zaman çatışmalara girdiğimiz, zaman zaman kaçmak zorunda kaldığımız oluyor. Çoğu noktada gizlice hareket etme şansımız var, tabii bu biraz da zaman isteyen bir konu. Eğer çok sabrınız yoksa, siper sistemi ve yanınızdaki NPC karakterlere de güvenerek sıcak çatışmaya girebilirsiniz. Aksiyon seansları gerçekten çok zevkli, vuruş hissi tatmin edici düzeyde, hele de yakın mesafede pompalı tüfek! Ama yapay zekâyı da yabana atmayın! “Ortalarda gezinerek herkesi vururum” diyorsanız, arka arkaya başarısız sonuçlar alabilir ve oyundan alacağınız zevk unsurunu ciddi ölçüde düşürebilirsiniz.

Uncharted 4’ün ne kadarı çatışma, ne kadarı keşif, ne kadarı bulmaca?

Oyunun büyük bir diliminde çatışma faktörü önemli. İster gizli, isterseniz de göstere göstere hareket edin, bu seçim size kalmış.

Bazen dakikalarca etrafta gezdiğiniz, keşif yaptığınız ve sohbet ettiğiniz anlar oluyor. Hatta silahları unutabiliyorsunuz da. Tam da bu noktada karşınıza bir düşman çıkıyor ve “Evet yahu, bu bir aksiyon oyunuydu değil mi?” diyorsunuz.

Bulmaca faktörü ise, işin tuzu biberi. Sonuçta bir şeyler arıyoruz, çok büyük şeyler! Bunlara erişebilmek için birileriyle konuşmak, haritalara göz atmak ve günlükleri okumak yeterli değil. Zaman zaman karşımıza gelen bulmacaları da çözmemiz gerekiyor. Aslında çok da zor bulmacalar değiller ve genellikle mantık aynı. Zaten oyunda Türkçe yazı ve dublaj desteği olduğu için işler daha da kolaylaşıyor.

Yine hatırlatalım; bir şeyler arıyoruz, ama bizim istediklerimizi başkaları da istiyor!

Oyunda 20’den fazla bölüm bulunuyor ve normal hızda ilerlerseniz 10 saatin üzerinde bir deneyim sizi bekliyor.

Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu (PC) İnceleme

Onlar nasıl grafikler öyle!

Uncharted 4, şimdiye dek hazırlanmış en iyi görsel kaliteye sahip oyunlardan bir tanesi. Animasyonlar, çevre tasarımları, karakter tasarımları, hemen hepsi üst düzey! Üstelik bu yapımın orijinalde PS4 için 2016’da, yani yıllar önce satışa sunulduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yapımcılar, ufak tefek güncellemeler yardımıyla oyunu günümüze “sıfır kilometre” havasında taşımayı başarabilmiş.

Her şeyden önce, etrafta irili ufaklı pek çok detay var. Çevre tasarımları, mevcut detayların büyük kısmıyla etkileşime girilebiliyor olması, keşif ve seyir isteğinin sürekli yüksek tutulmasının sağlanması, oyunun rahatlıkla başarabildiği konular.

Bazen ufak bir evde, bazen kocaman bir arazide buluyorsunuz kendinizi ve “detay seviyesi” bazen ağzınızı açık bırakabiliyor. Kullanılan renkler, yansıma ve su efektleri, bazı sahneleri “neredeyse gerçek” olarak görmenize imkân sunuyor. Hele de büyük bir monitörde ya da iyi bir TV’de oynuyorsanız.

Spoiler’a bulaşmadan örnek vermek gerekirse, jeep kullandığımız büyük bir arazi var. Çevre detayları çok etkileyici. Hatta lastiğe bulaşan çamurdan benzin bidonunun sarsıntılar neticesinde sağa sola savrulmasına kadar pek çok irili ufaklı detay var.

Bir de şehirde jeep kullanıyoruz, ki burada öyle kovalamaca sahneleri var ki aman Allah’ım! Her yer detay kaynıyor. Çok zengin bir görsel sunum var ve gözleriniz bayram ediyor adeta. Bu bölümü oynarken aklıma sıklıkla Terminator 3: Rise of the Machines’teki kovalamaca sahneleri geldi.

Buraya bir not bırakmak gerekirse, “arcade” sosunun fazlasıyla kullanıldığı bir oyun bu.

Öte yandan, fırtınaya yakalandığımız bir ada bölümü var. Hava kararmış, yoğun sağanak yağış ve rüzgâr var… Nathan’ın üzeri tamamen ıslak. Hem yağmur detayları, hem rüzgârla sallanan ağaç yaprakları hem de oluşturulan renk tonları çok etkileyici!

Dikkatimi çeken bir diğer faktör ise, işleyişi tamamlayıcı nitelikte güzel müziklerin olması.

Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu (PC) İnceleme

Türkçe dublaj, günümüzde bir hazine kadar değerli!

Uncharted 4, ilk çıktığı dönemde Türkçe dublaj özelliğiyle de büyük yankı uyandırmıştı. Zira seslendirme kadrosunda Okan Yalabık, Ege Aydan ve Ceyda Düvenci gibi profesyonel isimler vardı. Ne mutlu ki bu çalışmalar, oyunun PC versiyonuna da aktarıldı!

Dublaj çalışmalarını genellikle beğendim. Yer yer ülkemize özgü terimlere de hafiften yer verilmiş. Böylece karakterler biraz daha “bizden” karakterler olarak görülebilir. Bu arada, nadir de olsa sesleri duymakta zorlandığım anlar da oldu.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection PC için alınır mı?

Cevabım, cevabımız rahatlıkla evet! Müthiş grafikler ve Türkçe dublaj desteğini de arkasına alan oyun paketi, size onlarca saatlik deneyim sunuyor. Eğer aksiyon oyunlarını ve filmlerini seviyorsanız, maceracı ruhunuz da sizinleyse, kesinlikle alıp oynamalısınız!

Oyunun Türk Telekom PlayStore sayfasına erişmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.