BioNTech Aşısı Bağışıklık Süresiyle Hayal Kırıklığı Yarattı: Beklentiler Çok Yüksekti

Koronavirüs beyin hücrelerini

BioNTech aşısı bağışıklık süresiyle ilgili bekleneni veremeyecek. Yapılan yeni bir araştırma ilginç detaylar ortaya çıkardı. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm ayrıntılara birlikte bakalım.

Bütün dünyada sert bir şekilde devam eden koronavirüs süreci ne yazık ki bir türlü durmadı. Özellikle son dönemlerde salgının gücünü fazlasıyla artırdığı görülüyor. Pandemiye karşı en etkili silah ise hiç şüphesiz aşılar. Bu çözüm sayesinde kısa süre içerisinde bağışıklık kazanmak mümkün. Peki bu bağışıklık ne kadar süre vücutta kalabiliyor.

Bilim insanlarının tartıştığı nokta tam olarak burası. Stanford Üniversitesi ile Emory Üniversitesi’nde yapılan bazı araştırmalara göre aşılar aslında tahmin edildiği kadar uzun süre korumuyor. Ancak ilk aşı olunduğunda gerçekten de son derece yüksek bir antikor miktarı elde ediliyor. Mesela BioNTech antikor miktarını 162 kat artırıyor.

BioNTech aşısı bağışıklık süresiyle geride kaldı

Sinovac aşısı uygulayanlar antikor miktarını 9 kat yükseltebiliyor. Bu durumda BioNTech aşılarının çok daha güçlü olduğu görülüyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma ile birlikte aslında ortaya çıkan bağışıklık miktarının geçici olduğu görülüyor. Bu aşıların koruma seviyesi 7 ay içerisinde 10 kat azalabiliyor.

BioNTech aşısı bağışıklık

46 sağlıklı genç ve orta yaşlı yetişkin üzerinde yapılan denemeler sonucunda sadece 6 ay içerisinde antikor seviyesinin çok azaldığı görülüyor. Bu durum karşımıza yeni bir problem çıkarıyor. Eğer antikor miktarı bu kadar hızlı bir şekilde kayboluyorsa sürekli aşı olmak mı gerekiyor?

BioNTech için üçüncü doz tartışılıyor

İnsanları aşılar için üçüncü dozu tartışıyor. Delta, Beta ve Mu varyantlarına karşı antikor oluşturulabiliyor. Ancak bu antikorların sadece 7 ay içerisinde neredeyse tamamen ortadan kalktığı görülüyor. Bu nedenle BioNTech için ek bir doz yapılma ihtimali var.

Koronavirüse karşı aşı olmanın ciddi bir etkisi var. Bağışıklık sistemini güçlendiren aşılar sayesinde hastaneye yatış oranları düşüyor. Ancak yeni ortaya çıkan araştırmalara göre her 3 ayda bir aşı olmak gerekebilir. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.

İlgili Haberler:

>> Koronavirüs Erken Doğuma Neden Olabiliyor: Kötü Haberler Ardı Ardına Geldi

>> Koronavirüs Kısıtlamaları Turistlere Uygulanmayacak Mı? Olay Yaratan Açıklamalar