Ağır Otomobiller Kazalarda Riski Artırıyor

benzinli otomobiller tarihe karışıyor

Yapılan bir araştırmaya göre ağır otomobiller kaza esnasında risk yaratıyor. Özellikle eklenen donanım yükü araçların ağırlığını artırıyor.

ABD merkezli AAA Trafik Güvenliği Vakfı ve Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü, geçtiğimiz ayın sonunda bir araştırma yayınladı. Bu araştıma özellikle ağırlık konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Sonuçta, aracın hızındaki küçük artışların bile kazaların doğruacağı riskleri artırıyor. 

Araştırmada üç özdeş araç yükselen hızlarda kaza simülasyonu gerçekleştirilidi. 64 km/s hızla kaza yapan bir aracın yaklaşık ciddi yaralanma oluşturma şansı %15 çıktı. 80 km/s hızdaki bir araçta ciddi yaralanma ihtimali %59’a çıkıyor. 90 km/s hızında ihtimaller iyice yükseliyor. Ne yazık ki erkek deneme mankeninin bu hızda bir yaralanmadan kurtulma şansı sadece %21’di.

Ülkemizde yakından bildiğimiz Euro NCAP testleri 50 km/s hızla yapılıyor. Amerika’da ise kaza testleri 73 km/s hızla gerçekleşiyor. Araçlar da bu kaza testlerine göre tasarlanıyor. Araştırmada çıkan yüzdeler ise bize basit bir fizik bilgisini hatırlatıyor. Aracın giderken oluşturduğu kinetik enerji, kütlesinin yarısına eşittir ve hızının karesiyle çarpılır. Araştırmanın yapıldığı ABD’de bir araç ortalama 1814 kg ağırlığında. Bu ağırlıkta bir araç sadece 40 km/s hızla giderken 11.2 kj enerji üretiyor.

Ağır otomobiller kazanın şiddetini büyütüyor

Ancak hız bu denklemin sadece bir değişeni. Gidebileceğimiz hız sınırları yasalarca kısıtlı fakat ağırlık değil. Gelgelelim bir araca ayırdığımız bütçe arttıkça aracın ağırlığı da orantılı olarak artıyor. Üstelik büyük arabalar genelde ilgimizi daha çok çekiyor. İronik biçimde araçların güvenli olmalarına da önem veriyoruz. Yanlış bir inanış da araçların büyüyüp ağırlaştıkça daha güvenli olmaları.

Ne var ki güçlenen motorlar ve akıllanan amortisörler birçok kazanın sebebi olan savrulmalara karşı iyi birer önlem. Ancak yavaşlama ve durmak gerektiğinde ağırlık büyük bir dezavantaj. Ağır arabalar daha büyük frenlere ve durma mesafelerine ihtiyaç duyarlar. Üstelik yağmur gibi havakoşullarına mükemmel uyum gösteren lastikler de önemlidir.

Daha hafif araçlar hem otomobil meraklılarının hem de güvenliğe önem verenlerin tercihi olagelmiştir. Bir arabanın götürmesi gereken ağırlık ne kadar az olursa o aracın gitmesi ve durması kolaylaşır. Ancak bu araçların sınırları diğer araçlara göre daha kolay erişilirdir. Bu da gösteriş yapmaya pek imkan sunmaz. Bu kolay erişilebilen sırların avantajı ise kurallar dahilinde eğlenceli sürüş sunabilmeleridir. Özellikle İngiltere’de çok popüler olan “Hot Hatch” araçlar bunların güzel örnekleridir. Lotus gibi firmalar da hafif araçlarıyla nispeten küçük motorlardan ciddi spor otomobil deneyimleri sunmayı amaçlamaktadır.

Diğer haberler:

>> Yeni Tesla Direksiyonu Tasarımı Avrupa’da Onay Aldı

>> Elation Freedom 1903 Beygir Elektrikli Süper Araba