Çip Üretimi Şimdi de Kuraklık Tehdidi ile Karşı Karşıya

Genelde su baskınlarıyla duymaya alıştığımız çip üretimi düşüşleri şimdi de kuraklık sebebiyle azalma eğiliminde. Dünya büyük bir yonga azlığı çekerken bu haber çözümün yakında olmadığını gösteriyor.

Dünya çapındaki karantinalar ve evden çalışma zorunluluğu teknolojiye karşı büyük bir talep doğurdu. Bu doğrultuda bilgisayarlar ve oyun konsolları başta olmak üzere teknolojik ürünlere karşı büyük bir talep var. Bunun sonucunda üretimi için yarı iletken silikonların kullanıldığı birçok cihazın üretiminde de sıkıntılar var. Bununla birlikte otomobillere olan talep de azaldı. Bu yüzden bazı otomobil fabrikaları çalışmalarını durdurdu.

 

Ne var ki talep yeniden artıyor. Otomobil üreticileri de teknolojik araçlarda kullanılan çiplere ihtiyaç duyuyor. Ancak zaten az sayıda olan yongaları tüketen teknoloji tarafı otomobil sektörüne zorluk yaşatıyor. Modern bir otomobilde yaklaşık 100’den fazla mikro işlemci bulunuyor. Aracın eğlence sisteminden güvenlik ve yol bilgisayarı gibi birçok kısmı bu çiplerle çalışıyor.

Bu ayın başında General Motors CEO’su Marry Barra bir açıklama yaptı. Barra yaptığı açıklamada ettikleri kârın 2 milyar dolar kadar azalabileceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nde Ford’un da otomobil ve tır üretimde ciddi sıkıntılar çektiği haberleri geliyor.

 ABD Başkanı Biden tedarik zincirleri üzerinde inceleme başlattı

Arzın talebi karşılamayışı Amerikan hükümetini de devreye soktu. ABD Başkanı Joe Biden kurumlardan tedarik zincirlerindeki süreci kısaltmanın yollarını aramalarını istedi. Bu doğrultuda otomobillerde kullanılan çiplerde, ilaçlarda, nadir toprak minerallerinde ve büyük pillerin tedariği konusunda araştırma başladı. Tabii ki bu ürünlerin birçoğunun tedariğinde Çin önemli bir yer kaplıyor. Ancak geçtiğimiz hafta sonu ekonomi danışmanı Brian Deese yazdığı bir yazıda Tayvan hükümetine krizin sebebini bulmalarına yardımcı oldukları için teşekkür etti.

Dünya’nın en büyük yarı iletken üreticilerinden biri de ada ülkesi olan Tayvan. Bu ülke daha önce üretimini hızlandırarak çip kıtlığı yaşayan ABD, Almanya ve Japonya’ya yardım sözü vermişti. Ne yazık ki bu ülke kullanılabilecek su miktarında kısıtlamalara gitti.

TSMC ve United Microelectronics de dahil olmak üzere birçok Tayvanlı çip üreticisi, su ihtiyaçlarını karşılamak için kamyonlarla su taşımaya başlamak zorunda kalacaklarını açıkladı. TSMC’nin açıklamasına göre ihtiyaçları olan suyun %85’ini yeniden kullanıyorlar. Buna rağmen günde 156.000 ton suya ihtiyaçları olduğunu da ekliyorlar. Bahar ve yaz aylarında bollaşmasını umduğumuz elektronik ürün miktarı, bu gidişle doğanın tehdidiyle karşı karşıya kalacak gibi.

Diğer haberler:

>> VAIO, bir ilki gerçekleştirerek karbon fiber gövdeli dizüstü bilgisayarını tanıttı

>> Yeni Intel CEO’su İddialı! “Güzel Günler Karşımızda”