Dışarıdan Yemek Siparişi Vermek Koronavirüs – Covid 19 Bulaştırır Mı?

Koronavirüs salgını sebebiyle dünya çapında pek çok kişi şu an iş ve okul süreçlerini evlerinden devam ettiriyor. Pek çok şirket, son 2 yıldır “uzaktan çalışma” sistemini benimsemiş durumda ve önümüzdeki dönemde de bu sistemi devam ettirmeyi düşünenler var. Hatta haftada 4 günlük çalışma sistemini deneyimleyip de memnun olanlar ve bu sisteme geçiş yapmayı düşünen yeni firmalar da mevcut. Peki ya evde ya da ofisteyken dışarıdan verdiğimiz siparişler güvenilir mi?

Evde her zamankinden daha fazla vakit geçirmek, haliyle bazı ihtiyaçların daha kolay karşılanabilmesi için “dışarıdan yardım” ihtiyacını da ortaya çıkarıyor. Örneğin, “Yemek siparişi” gibi. Bu dönemde pek çok yeni gıda ve teslimat firması kuruldu, mevcut firmaların yeni servisleri hazırlandı. Milyonlarca kişi, günün farklı saatlerinde evlerinden yemek siparişlerinde bulunabiliyor. Bunlar hazır yiyecekler olabileceği gibi pişirmeye yönelik daha doğal çözümler de olabiliyor. Tabii yalnızca yemek siparişlerinden değil, giyimden temizlik malzemelerine, eğlence siparişlerine kadar pek çok başlıktan söz edebiliriz.

Peki ama koronavirüs, bu siparişlerin teslimatı sırasında da bulaşır mı? Elimize aldığımız paketler, virüs için “taşıyıcı” görevini de görüyor mudur?

Koronavirüs, diğer pek çok virüs gibi, kişiden kişiye; konuşma, öksürme ya da nefes alıp verme faktörüyle dahi bulaşabiliyor. Zira havadaki ufak zerrecikler, bünyelerinde virüsü de bir süre barındırabiliyor. Özellikle son dönemde ortaya çıkan omicron varyantı, önceki varyantlara kıyasla daha hızlı bulaşıyor ve bu sebeple de uzmanlar, “hatırlatma dozu aşısını” öneriyor.

iflscience sitesinde yer alan bilgilere göre virüs, yiyeceklerin teslim edildiği paketler aracılığıyla da bulaşabilir. Mikropların özellikle plastik yüzeylerde 72 saate kadar aktif kalabildiği belirtiliyor. Karton yüzeyde ise, 24 saat sonrasında virüs etkisi kayboluyor. Geçtiğimiz ay, New England Journal of Medicine’da yapılan bir araştırmanın sonucu olarak paylaşılan bu detaylar, haliyle tüm insanları ilgilendiriyor aslında.

Araştırmalar, cansız yüzeylerde virüsün birkaç saat içinde etkisini kaybetmeye başladığını gösteriyor. Plastik yüzeylerde yaklaşık 7 saatte, karton yüzeyde de yaklaşık 3 saatte etkisi yarı yarıya düşüyor.

Dışarıdan Yemek Siparişi Vermek Koronavirüs - Covid 19 Bulaştırır Mı?

Yine de yüzeylere temas etmek, temaslı ellerimizi ağzımıza, burnumuza ya da gözlerimize götürmek, bizi koronavirüs mikrobuna teslim edebilir.

Dolayısıyla uzmanlar, dışarıdan gıda ya da farklı bir ihtiyaç için sipariş verdiğinizde, ürünlerin torbalarını ve ambalajlarını öncelikle yere bırakmanızı, ellerinizi sabun ve bol suyla yıkamanızı öneriyor. Hemen sonrasında siparişlerin torba ve ambalajlarını güvenle çöpe atmalı ve ardından da yine ellerinizi yıkamalısınız. Tabii sebze ve meyve aldıysanız, onları da saf suyla güzelce yıkayarak temizlemelisiniz.

An itibarıyla, koronavirüs mikrobunun bir gıda ya da gıda ambalajı aracılığıyla bulaştığına dair bir kanıt bulunmuyor. Diğer pek çok virüste olduğu gibi kovid de belli bir süre cansız yüzeylerde yaşayabiliyor ve bu süreçte insanlar için tehlike oluşturabiliyor. Bunun için de temkinli davranmak ve temizlik çok önemli.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan şu bilgiyi de paylaşmayı ihmal etmeyelim:

Kontamine

“02 Temmuz 2020 02 Temmuz 2020

Enfeksiyon etkeninin vücut yüzeyi, eşyalar veya su, gıda gibi maddeler üzerinde bulunması.

Açıklama: SARS-CoV-2 ile kontamine olmuş yüzeylere dokunduktan sonra elleri ağız, burun veya göze götürmek COVID-19’un bulaşma yollarından biridir. Asansör düğmeleri, kapı kolları, armatürler gibi kontamine olma ihtimali yüksek yüzeyler sık sık temizlenmelidir.”

Kendimizden bir örnek vermemiz gerekirse…

Koronavirüs salgınının başladığı ilk dönem, pek çok firmanın evlere ve ofislere teslimat servisleri biraz daha farklı işliyordu. Hem ürünü teslim eden kuryenin ateşi ve genel sağlık durumuyla ilgili bilginin yer aldığı bir not paylaşılıyor hem de ürünlerin paketleri dezenfekte edilerek ulaştırılıyordu. Günümüzde maalesef bu tip hamleler yok denecek kadar azaldı.

İlgili Haberler:

>> iPhone 14 Ailesinde Hangi Modellerde 120Hz Ekran Tazeleme Olabilir?