Windows 11 TPM 2.0 Çipini Zorunlu Kılıyor: Sizde Var Mı Öğrenin!

Açıklanmasıyla büyük heyecan yaratan Windows 11 işletim sisteminin TPM 2.0 çipini zorunlu kılması kriz yarattı. Bununla birlikte çok sayıda kullanıcı bilgisayarlarının Windows 11’e hazır olup olmadığını merak ediyor. Bu durum hakkında detaylı bilgi yazımızda…

Bilgisayar kullanıcılarının ilgi ve merakına hasıl olan Windows 11 beraberinde kafa karışıklığı da getirdi. İşletim sistemi temelde Windows 10’dan çok fazlasını istemiyor. Ne var ki başta TPM 2.0’ı zorunlu kılması gibi durumlar büyük bir kafa karışıklığının da ortaya çıkmasına neden oldu. Microsoft’un hazırladığı sert ve yumuşak zemindeki sistem gereksinimleri de kafa karışıklığını geçirmedi. Bu ayrım, işletim sistemini güncellemesi önerilen ve önerilmeyen donanımları ikiye böldü. Ne yazık ki firma son açıklamayla TPM 2.0 çipinin Windows 11 kurulumunda zorunlu olduğunu söyledi. Açıklama metninde şu ifadeler yer aldı:

“Windows 11’i çalıştırmak için aygıtların donanım özelliklerini karşılaması gerekir. Donanım gereksinimlerini karşılamayan aygıtları Windows 11’e yükseltmek mümkün değildir.

TPM 2.0 çipi neden Windows 11 için zorunlu?

Açılımı “Güvenilir Platform Modülü” olan TPM, bilgisayarın kimliğini doğrulamak için kullanılan verileri korumaya yarar. Bu çipler bilgisayar dışında birçok cihazda da yer almaktadır. Sabit disklerin şifrelenmesi, parolaların ve sertifikaların saklanması için çalışır. Yani güvenlik açısından oldukça faydalı bir parçadır. Sonuçta Windows dünyadaki en popüler işletim sistemi konumunda. Bu yüzden saldırganların önemli kısmı bu sistemi hedef alıyor. Kısacası TPM 2.0 çipini zorunlu tutmakla Microsoft, bu saldırganların işlerini zorlaştırmak istiyor.

Bilgisayarınız nispeten güncelse bu çipin içinde yer alması oldukça muhtemel. Eğer bilgisayarınızı son dört sene içinde almışsanız ve TPM çipi yok görünüyorsa BIOS’u karıştırarak bakmanızda fayda var. Intel, çeşitli adlar altında TPM 2.0 desteği sunan çeşitli teknolojilere sahip. Bu yüzden BIOS içinde TPM’i ararken PTT (Platform Trust Technology) ve IPT (Identity Protection Technology) isimlerine dikkat edin. AMD tarafında ise Ryzen 2500’den yana TPM 2.0 desteği olduğunu söyleyelim.

Küçük bir uygulama ile TPM 2.0 dahil bilgisayarınızın Windows 11 için hazırlığını kontrol edin

Sistem gereksinimleri oldukça kafa karıştırıcı olan Windows 11 için Microsoft bir yazılım yayınladı. PC Health Check isimli bu program biraz son dakika ürünü gibi duruyor. Sonuçta geliştiriciler bizi duydu. Github’da yer alan geliştiriciler bu amaçla açık kaynaklı bir yazılım ürettiler. “WhyNotWin11” isimli bu yazılım sayesinde bilgisayarınızın Windows 11’e destek durumunu görmek mümkün. Eğer desteklemiyorsa bu yazılım size bunun sebebini de kolayca gösteriyor. Bu linkten indireceğiniz uygulamayı bilgisayarınıza kurun ve yazılım bilgisayarı 11 kategoride değerlendirsin. Böylece bilgisayarınızın güncel nesle geçiş durumunu kolayca öğreneceksiniz.

Diğer haberler:

>> Korsan Oyunlar Madencilik Virüsü Bulaştırıyor: Bu Virüse Dikkat

>> Windows 11 Apk Android Uygulamalarına İzin Verecek Mi: Cevabı Burada!