Oxfordlu uzman “Yeni tip koronavirüs Çin Vuhan’dan çıkmadı” dedi

hafta sonu sokağa çıkma yasakları

Koronavirüs Çin kaynaklı olmayabilir! Bu iddiayı Oxford Üniversitesinden Dr. Tom Jefferson ortaya attı. Dr. Jefferson, virüsün dünyanın her yerinde uykuda olduğunu ve patlak verdiğini söyledi. 

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, Oxford Üniversitesinde görevli Dr. Tom Jefferson ilginç bir açıklama yaptı. Jefferson, Çin’in Vuhan kentinden çıktığı düşünülen yeni tip koronavirüsün (COVID-19) aslında tüm dünyada uzun zamandır var olduğunu ama uyku durumunda olduğunu söyledi. Aynı açıklamasında Dr. Jefferson, “Bence virüs hep buradaydı, ‘burada’ derken ‘her yerde’ anlamını kastediyorum. Muhtemelen uyku durumundayken çevre koşulları tarafından aktif hale getirilen bir virüsle karşı karşıyayız.” dedi.

“COVID-19’un izlerine Avrupa’da daha önce rastlanıldı”

Dr. Jefferson, Oxford Üniversitesinde Kanıta Dayalı Tıp Merkezi‘nde akademik çalışmalarını yürütüyor. Jefferson, virüsün Çin’de ortaya çıkmadan önce Avrupa’da görüldüğüne dair delillerin bulunduğunu söyledi. Bu iddiasını, İspanyol epidemiyoloji uzmanlarının 2019 Mart ayında Barcelona’nın atık sularında yeni koronavirüse rastladıklarını hatırlatarak güçlendirdi. Yeni tip koronavirüsün izlerine Aralık 2019’da İtalyan’nın Milano ve Torino kentlerinde ve Kasım ayında Brezilya’nın Florianopolis kentinde rastlandığı da belirtti.

Dr. Tom Jefferson, 1918-1920 yılları arasında sadece 2 yılda 100 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan İspanyol gribinden bahsetti. İspanyol gribini hatırlatarak yeni tip koronavirüsle kıyaslayan Jefferson, “1918’de Batı Samoa’nın her 3 sakininden biri İspanyol gribi yüzünden hayatını kaybetti. Oysa bu halkın dış dünyayla hiçbir teması yoktu. Bunun açıklaması ancak şu olabilir ki bu virüsler hiçbir yerden gelmiyor ve hiçbir yere gitmiyor. Onlar hep burada ve bazen bir şey onları aktif hale getiriyor, dünya nüfusunun yoğunluğu veya çevre koşulları olabilir.” dedi.

Koronavirüs Çin Vuhan’dan mı dünyaya yayıldı?

Yeni tip Koronavirüs Çin Vuhan kentinden çıkmış olabilir, bilim insanlarının genel kanısı bu yönde. Ölümcül virüsün, 11 milyon nüfuslu Vuhan’daki Huanan deniz ürünleri pazarından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Virüs kısa bir sürede 180’den fazla ülkeye yayıldı.

İlk kez Aralık ayında görülen ve “2019-nCoV” olarak adlandırılan virüse, Koronavirüs veya Corona Virüsü deniliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Şubat’ta koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdi. İlerleyen zamanlarda küresel salgın / pandemi ilan edildi.

COVID-19 şimdiye kadar 11 milyon 419 bin 529 kişiyi enfekte etti ve 533 bin 780 kişi ölümcül virüsten kurtulamayarak hayatını kaybetti. En çok ölüm haberi Amerika Birleşik Devletleri ve ardından Brezilya’dan geldi; ABD’de 132 bin 7 kişi, Brezilya’da 64 bin 900 kişi öldü. Ülkemizde ise şimdiye kadar 205 bin 758 vaka görülürken, 5 bin 225 kişi hayatını kaybetti.

>> Koronavirüs koku ve tat alma kaybına yol açıyor mu?

>> Plazma bağışı;Koronavirüs erkekleri daha çok etkiliyor olabilir